• djhambi
    #502
    Egyetértek nagyrészt azzal, amit mondasz, hogy a civilizációnak vannak olyan hatásai, melyek károsak az egészségre, illeve csökkentik az élettartamot, de azzal nem értek egyet, hogy ez lenne a döntő tényező, mert a civilizációnak számos olyan hatása is van, melyek növelik az élettartamot. Például a fűtés, télen kevesebb ember hal meg, vagy említetted a táplálkozást. A kórokozók felfedezésével és a steril tápláléknak köszönhetően minimális az ételeken keresztüli ferzőzések kockázata, Afrikában ma is törzsek pusztulnak ki, mert fertőzött majomvérrel érintkező emberek ebolában hunynak el, a halotti szertartás során a család közösen mossa le, és mind elkapják, és a halálozási arány 90% fölötti. Az orvostudomány segít beteg szervek cseréjében, rengeteg külső sérülést is képesek vagyunk kezelni, számos kígyó és pókméregre van ellenszer, de a veszélyes állatoktól is elkülöníthető az ember, így attól sem kell félnie, hogy éjszaka megtámadják.

    Természetesen ezekkel kell szembeállítani a közúti baleseteket, a lakástüzeket, az atomerőmű-katasztófákat, satöbbi.

    Ezeket az adatokat mind tartalmazza egy szám, a születéskor várharó élettartam, mely csak az élveszületésekre vonatkozik! Vagyis a korai csecsemőhalandóság nem szerepel benne.

    http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Hungary_life_expectancy.png&filetimestamp=20100213161620

    1900-ban a születéskor várható élettartam 36-38 év volt, mára ez az érték 69-78 év, vagyis egy évszázad alatt megduplázódott. Nem lehet figyelmen kívül hagyni ezt a tényt, ahogyan azt sem, hogy amíg Európában 2002-ben 71-78 évet jósoltak átlagban egy embernek, egy kisebb technikai fejlettséggel rendelkező Afrikában 50-53 évet előlegeztek meg. Nem mondanám azt, hogy a civilizáció negatív hatása több, mint a pozitív hatása az emberi szervezetre nézve.

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%BClet%C3%A9skor_v%C3%A1rhat%C3%B3_%C3%A9lettartam

    "Az egyik Túlélés törvényei részben találkozott Bear Grylls pl. Szibériában (nagyjából nem befolyásolt terület,szerintem védőoltások meg ilyesmiket sem kapnak ott), a vezető 90 éves elmúlt (és még akkor is több mérföldet sétál, lovagol, stb.)."

    Mindig létezik egy-két kiugró adat, de ez statisztikai hiba, hiszen a másik 10 ezer szibériai vezető nem élt 90 évig, így azok nem villognak a TV-ben 90 évesen.

    "Az idősebb Seneca élt vagy 95 évig, az ifjabb is kb 70-ig, Goethe is vagy 82 ig."

    Hasonlóképp. Mert én is fel tudnám sorolni Da Vincit, aki szép kort élt meg, de ellenpéldának jó Petőfi, József Attila, Schubert, Weber, satöbbi. Vagyis nagy statisztikai mintával kell dolgozni. Például azok, akik számolják a születéskor várható élettartamot, nagy statisztikai mintával dolgoznak.