djhambi#486
""Ha valamiről érdemes beszélni, akkor annak van hatása a világban. Ha van ahtása, akkor azt mérni lehet..."
Oké. Mérjük meg azt, hogy szeretem a feleségem. Vagy hogy mennyit ér az életem. Ja, tudom, ezek a dolgok nem fontosak. Megmondom miért nem fontosak: mert nem mérhetőek."
Nem kell rögtön duzzogni. A szerelem mérhető, hiszen biológiai és kémiai folyamatok játszódnak le. A kapillárisok megtelnek vérrel, a pupilla kitágul, a szívverés gyorsul, a véredbe szerotonin és egyéb hormonok áradnak. Az agyad ezért hiszi azt, hogy szereted a feleséged. (Ezt hívják szerelemnek biológiailag.) Bár eszem ágában sincs dezilluzionálni senkit eme magasztos fogalommal kapcsolatban.
"Na most várjunk csak, te most épp azt írod alá, hogy ha kellően nagy a gázsi, akkor a tudós bármire rányomja a stemplijét."
Várom a példákat az embert ölő vagy megbetegítő gyógyszerek utólagos visszavonásáról. Szerintem elég ritka, főként a szándékossaág terhe mellett.
"Esetleg biokémikussal beszélgettél már, aki tudta, hogy ha bead egy homeopátiás készítményt, akkor annak pontosan mire lesz és milyen hatása?"
Biológussal beszéltem a témáról, és ő azt mondta, hogy a homeopátiás készítmények elve az "ami nem öl meg, erősebbé tesz". Például az allergiára való homeopátiás szer maga az allergén, és abban reménykednek, hogy azzal, hogy azt szedi az ember, amire allergiás, hozzászokik az immunrendszere, és később nem lesz allergiás. (Rosszabb esetben amíg szedi, addig mutatja a tüneteket.) Vagy van olyan készítmény, aminek a neve a csótány latin neve, és 100% csótánypor, azt állítják, ha szeded a szert, erősödik az immunrendszered, mert a csótány nagyon szívós állat. Lényegében muszlim szent teheneket is ehetnénk, amitől isteni aura vesz minket körül, ami megakadályozza a betegségeket, legalábbis érvelés szempontjából egy szinten van a két dolog. A tanulság pedig az, hogy azt hiszed, elvakult szkeptikus vagyok, és csak azt mondom vissza, amit mások mondanak. Lehet, hogy bizonyos politikai érzülettel ez népbetegségnek mondható, de tudod én olyan értelemben vagyok szkeptikus, hogy a szkeptikusokkal szemben is. Csak a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon általában igazuk van. Egyszer Orosz mágneses dipólus helyett monopólust mondott, és nem vette észre, de kábé ez az egyetlen hiba, amit találtam a mondandójukban.
"És miért ne befolyásolhatná? Na nem mintha engem az egész téma érdekelne, vagy hogy hinnék benne, na de most hogy felvetetted, miért pont a bolygók ne lennének hatással ránk?"
Ha lenne hatása, azt mérni lehetne érzékszervvel, vagy műszerrel. És igen, van hatása, de gondolj a csillagászati távolságokra, több fénypercre vannak a bolygók, vagyis nagyságrendre 20 millió kilométerre. Vegyük a gravitációs erőt, a távolság négyzetével fordítottan arányos, így az is minimális erőt jelent két bolygó között. Nem beszélve a csillagokról. Ennyit az asztrológiáról. Másrészt pedig kettős vak kísérelttel cáfolták a horoszkópok helytállóságát, és a horoszkópokat az asztrológusok írják.
Egyébként pedig a csillagjóslás azt feltételezi, hogy a jelen állapotot befolyásolja a jövő állapota. Az univerzum viszont kauzális rendszer, így önmagában hülyeség a jóslásról beszélni.
"Erre céloztam azzal, hogy "Legjobb esetben is egy fényév választja el a kettőt"."
Szándékosan nem reagáltam erre, hiszen szőrszálhasogatásnak tűnne, de jelen szövegkörnyezetben a fényév nem állja meg a helyét. A fényév csillagászati távolság távolság dimenzióval, az pedig, hogy az univerzum hanyad részét ismerjük, egy dimenzió nélküli arány. Ez pont annyira volt költői, mint áltudományos. :) Javasolhatom talán a "töredék részét ismerjük a világnak" kifejezést?
"Azt írtam, hogy a tudósok azzal foglalkoznak, amiből a rendszer hasznot tud húzni. Tehát amiből az ügyes mérnökök által olyan termék lesz, ami az embereket "behálózza"."
Kamu. Nem a tudósnak van kényszere, hanem a mérnöknek, a mérnöknek kell úgy felhasználnia a fizikai törvényeket, hogy ne csak működjön a termék, de eladható is legyen. A fizikus nem képes más törvényeket felfedezni, mint ami a valóság, csak azért, hogy a mérnök eladhatóbb terméket legyen képes tervezni. :D A fizikus nem képes a maga hasznára formálni a világot. :) Vagy ha bepróbálkozik, azt áltudósnak hívják. -.-