• remark #473
    "A fő problémái az, hogy a tudományosan nem magyarázható és nem is mutatható ki semmilyen hatása, a másik hogy semmi olyat nem tud gyógyítani, amiből nem lehet kigyógyulni "saját erőből"."

    Egyik sem igaz. Még egyszer megkérdezem: beszéltél te már olyan biokémikussal, aki ismeri és használja a homeopátiás szereket? Én beszéltem, de mivel nem vagyok biokémikus, így nem fogom tudni átadni azt a tudást neked, amivel ő rendelkezik. Mindenesetre mindkét fenti állításodat cáfolja az, amit a vele való beszélgetésből levontam.

    De beszéltem egy Semmelweis Egyetemen végzett homeopátiával IS foglalkozó orvossal. Vele mondjuk jóval kevesebbet, de nála azt látom, hogy inkább csak a hatások ismertek, legalábbis arra koncentrál, és a pontos biokémiai mechanizmusok nem ismertek, vagy szimplán nem tartotta fontosnak hogy az orromra kösse azokat. Esetleg majd legközelebb rákérdezek, hogy milyen hatásmechanizmusokat ismer.

    Komolyan mondom, hogy érdemes lenne kicsit foglalkoznotok a témával, és nem csak (látszólag!!!) minden tudás és egyéni tapasztalat nélkül szidni, és akkor amit mondtok, annak több hitelt lehetne adni. Azt jegyezd meg, hogy csak azért, mert valamiről a szkeptikusok klubja kijelenti, hogy az humbug, attól az még nem feltétlen humbug.

    Pl. nálam olyan problémák voltak, amire a hagyományos orvoslás nem tudott mit mondani. Talán mert semmi súlyos kézzelfogható tünetem nem volt, csak szimplán gyengébb voltam mint kellett volna legyek. Lehet, hogy ha évekig járok orvosokhoz, és kikövetelek minden létező tesztet, akkor rájött volna valamire az ortodox orvoslás is. Persze a tesztek borsos arát ki kellett volna fizetnem, mert Hollandiában magánpénztári rendszer van, és a biztosító bizony nem szereti az egyéni partizánakciókat, kivéve ha havonta mondjuk 150 euró körülire tornászod fel a biztosítási díjakat. De ahogy tudom, Magyarországon se szeretik a partizánakciókat, és kifejezetten meg vannak sértődve, ha te úgy teszel mint aki jobban tudja, hogy milyen teszteket kell elvégezni.
    Az alternatív orvoslás viszont segített. Olyan megoldásokat kaptam, melyekkel elérhető volt, hogy a szervezetem saját magát tegye helyre. Tehát nem igaz az, hogy a homeopátia nem csinál semmit sem, mert a szervezet egyébként is helyre jött volna magától is.

    "Én személy szerint mindigis szkeptikus voltam, anyám erőltette többször is amikor beteg voltam korábban, mára már ő is meggyőződött róla, hogy tényleg csak kamu az egész. Nem olcsók azok a bogyók."

    De valami képzett orvos ajánlotta a bogyókat, vagy bementél a patikába, és levetted a polcról, ami szerinted jó neked?

    "Ami miatt még nem hiszek ebben - és nagyon sok másban sem (pl. Tihanyi tv-n keresztüli fantomműtéteiben XD)"

    Az a problémád, hogy nem tudsz különbséget tenni alternatív módszerek és alternatív módszerek között. Ezt jó lenne minél előbb megtanulnod, mert számodra így minden alternatív egyforma marad, és kizárólag a hivatalosan elfogadott verziót fogod elhinni bármiről is legyen szó. Bármiről. Politikáról, gazdaságról, gyógyításról, stb. stb.

    "az más tapasztalatok, mint pl. az agykontroll (bár a meditációt sajnos nem sikerült elsajátítani megfelelően, megértetem sok dolgot az agy képességeiről, és sok mindent föl is tudtam használni)"

    De látod, te, akinek legalább egy kis tapasztalatod van, mennyivel nyitottabb vagy a világ dolgaira. Érezni ahogy fogalmazol, hogy nem vagy 100%-ban elutasító. Ez jó dolog. Viszont ne hidd, hogy ha te nem tudtál elsajátítani vagy megérteni valamit, amit az egyetemen nem tanítanak, akkor erre más sem volt képes.

    "Nameg most ELTE -n beültem - és még lehet többször is befogok pszichológia előadásra, és már első előadáson is sok érdekességet mondtak. ^^"

    Pszichológia érdekes téma. Ajánlok egy dokumentumfilmet, mindenképp szerezd meg, és nézd meg: The Century of the Self. Aztán a pszichológia gyakorlati (üzleti/politikai) alkalmazásai kapcsán ajánlom még Edward Bernays munkásságának tanulmányozását, esetleg olvasd el (nekem még nem sikerült) a Propaganda c. müvét. Érdekes dolgokra fogsz bukkanni, hidd el nekem. :-) (Legalább a Chapter 1 - Oraganizing Chaos fejezetet olvasd el. "THE conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society. Those who manipulate this unseen mechanism of society constitute an invisible government which is the true ruling power of our country." - ez segíteni fog megérteni, hogy mi a tudomány valós feladata a mai világban...)

    "Az természetes, hogy egy hardver gyártónak nem érdeke egyből a legjobbat kiadni. De a tudományra (jelen példában az orvostudományra) ezt csak úgy tudod ráerőltetni, ha fejedbe veszed azt, hogy tudnának jobb megoldást, gyógymódot adni az adott betegségre."

    De vannak ilyen gyógymódok. Saját tapasztalat. Feljebb részleteztem is, hogy mirõl van szó.

    "A legtöbb (vagy összes?) alternatív tudományban dolgozó embernek (pl. homeopatáknak) kötelezően lennie kell orvosi diplomának, aminek az oka, hogy rengetegen meghaltak ezekben bízva, nem ismerték föl, hogy a betegnek éppen valódi gyógymódra lenne szüksége."

    De ezzel most nem cáfolod, hogy az alternatív gyógymódok olyan megoldásokat kínálnak fel, melyeket a mainstream orvostudomány elzár előled. Olyasmit mondasz, ami tökéletesen beleillik abba, amit mondok. Ja, mert én ugye olyan homeopatákról beszélek, akik orvosi diplomával rendelkeznek, csak elegük lett abból, hogy bizonyos gyógymódokat nem enged alkalmazni az intézményrendszer.

    "Utánanéztem, tényleg van a Semmelweis egyetemen ilyen kurzus, szerintem speciként lehet fölvenni és ahogy látom a Magyar Homeopátia Egyesület oktatói tartják. Hát érdekes. Ez mondjuk egy elég erős érv lenne a te oldaladról, az orvostudomány nem akarja teljesen elnyomni az ilyen hatástalan alternatív gyógyászatokat, mert ebből is sok pénzt folyik be :O"

    Ne igyunk a medve bőrére előre. Akupunktúrát is tanítanak az egyetemen, és az konkrétan az akupunktúrás módszerek csak egy kis szeletével hajlandó foglalkozni, mondhatnám azt, hogy konkrétan a lényegével nem hajlandó foglalkozni.

    A Semmelweis Egyetemet azért hoztam fel, mert úgy beszéltek a homeopátiáról, mintha az a bűvészek módszere lenne. Ha az, akkor a Semmelweis Egyetemen bűvészeket képeznek.

    Egyébként meg nem akarok senkit se rossz színben feltüntetni, de a két orvos közül, akit ismerek, a homeopátia szakot elvégzettnek nagyobb a honoráriuma. Mondom, nem szívesen mennék bele abba, hogy ki miből csinál üzletet, de azért nem feltétlen igaz az amit írsz, hogy a homeopátia oktatás nem jó üzlet. Egyébként ezen utóbbi orvos által ajánlott szereket még csak most tesztelem, pár hónap míg kiderül hogy milyen hatással voltak rám, így majd akkor meg tudom mondani, hogy mit ér az egyetemi oklevél...

    "szemben a homeopátiával, akupunktúrával vagy bármivel, van valódi hatóanyag."

    Még egyszer: kérdezz meg egy kompetens biokémikust a homeopátiáról.
    Az akupunktúrával kapcsolatban nincs tapasztalatom, csak annyi információm, hogy az akupunktúra formalizációja ("tudományosítása") sikertelen volt. Szerintem az energiaáramok témaköréhez van köze, így a csakrákhoz meg a drótos emberekhez (utóbbinak van valami elnevezése? nem túl praktikus drótos embernek hívnom ezeket). Ja, és drótos emberrel is van tapasztalatom. Nem akarok megint oldalakat írni, úgyhogy azt javaslom, hogy próbáld ki magad, lehetőleg egy olyan embert, aki megbízható, és hallgasd meg, hogy mit mond. Én nem mondom, hogy nagyon hasznos volt az, amit mondott nekem pl. de azt mondom, hogy valamit tudhatnak ezek az emberek, mert feltűnően sok olyan valós problémára hívták fel a figyelmemet, amiről már tudtam magam is. Ha te is olyan vagy mint én, hogy nem hiszek a véletlenben, akkor talán elgondolkodsz azon, hogy hogyan volt képes az adott ember így beletrafálni, és pont azon problémákat felsorolni, amelyek tényleg problémák voltak az esetemben.

    "Mindenesetre kíváncsi lennék, hogy melyik alternatív gyógymód nyújt hatékony védelmet például AIDS vagy akár influenza ellen."

    Juj, nagyon jó témákat vetsz fel, de nincs már időm és erőm mindenre reagálni.
    Influenza pl. elég nagy humbug, erről tudunk. Ugye tudunk? Az AIDS pedig szintén. Erről is tudunk? Vagy erről már nem tudunk?
    Röviden véleményem szerint egyik betegség se komoly probléma, az okok mindkét esetben arra vezethetőek vissza, hogy az ember szervezetébe nem a megfelelő anyagok (kemikáliák, ételek stb.) jutnak be.
    Egyébként érdekes, hogy valahol a rák is, az AIDS is és az influenza is immunrendszeri problémákra vezethető vissza (részben, vagy egészben). Az is érdekes, hogy mennyi olyan adalékanyagról, gyógyszerről, vagy épp táplálékról derül ki, hogy immunrendszer működését negatívan befolyásolja. És ezen anyagok bizony minél hülyébb az ember, annál nagyobb mennyiségben jutnak a szervezetbe. Vagy másként fogalmazva: minél szegényebb az ember, annál nagyobb mennyiségben jutnak a szervezetbe. És persze ezzel egyidőben azon anyagok, melyeknek be KELLENE jutnia a szervezetbe, azok egyre kisebb mennyiségben jutnak be. És akkor ezek után miért csodálkozunk, hogy az ember megbetegszik. Ha egy benzines autóba gázolajat töltesz, akkor az meg fog betegedni? Meg hát. Infarktust kap azonnal. Akkor az embernél miért csodálkozunk ugyanezen?
    Ja, és ha a pszichológia kapcsán már céloztam arra, hogy a háttérben érdekes dolgok vannak (társadalomirányítás, tömegmanipuláció, civilizáció menedzsment), akkor most hadd említsem meg, hogy azzal, hogy embermilliók/milliárdok nem kapják meg az optimális működésükhöz szükséges anyagokat, ezzel gyakorlatilag mesterséges társadalmi osztályokat hoznak létre, avagy egy kasztrendszert.
    Ugyanez igaz az információra.
    Az információ, és a szervezetbe juttatott anyagok megfelelő emberekhez juttatásával kialakítható egy láthatatlan kasztrendszer. Elvileg nincsenek kasztok, gyakorlatilag meg az egész társadalom egy gigantikus hierarchiába szerveződött.

    "Vagy melyik tudna egyáltalán kezdeni valamit, ha infarktust kapsz (ez persze megelőzhető teljesen, odafigyelve a táplálkozásra és megfelelő testmozgásra, de az nem gyógyászat kérdése) vagy rákot."

    Infarktus is és rák is megelőzhető. De amíg a valós okokat nem kötik az orrunkra, addig szerintem joggal okolható az intézményrendszer. Rákkal nincs pozitív tapasztalatom, csak negatív, viszont olvastam rengeteg érdekességet. De most spekulációkba nincs kedvem belemenni.

    "...a probléma az, hogy általában akkor veszik észre, mikor már fontos funkciókat is akadályoz, és nem tudnak vele mit csinálni."

    Ezért kellene a megelőzéssel foglalkozni, de az üzleti érdekeket sért.