• Balumann
    "Nekem meg pozitív tapasztalatom van, bár lehet nem homeopátia névvel kellene illetnem azt, amivel pozitív tapasztalatom van. Hívjuk alternatív gyógyászatnak. És kiakasztónak találom, hogy ismerőseimet évekig tömik gyógyszerekkel, hogy a megoldáshoz még csak véletlenül se jussunk közelebb. Hol van ilyenkor a tudomány?"

A homeopátia egy alternatív gyógyászathoz tartozik, egy telejsen különálló ágazat azon belül. Agyon higított természetes anyagok kis bogyók formájában, hasonló-hasonlót gyógyít elv alapon működik. Az emberek hiszik, jó rég óta talán megy, azthiszem ez a legstabilabb alternatív gyógymód. A fő problémái az, hogy a tudományosan nem magyarázható és nem is mutatható ki semmilyen hatása, a másik hogy semmi olyat nem tud gyógyítani, amiből nem lehet kigyógyulni "saját erőből". Ami a legjobb, hogy még a placebohatás sem igazolható,hiszen honnan tudnád,hogy az nélkül mennyi időn belül gyógyulsz meg. Én személy szerint mindigis szkeptikus voltam, anyám erőltette többször is amikor beteg voltam korábban, mára már ő is meggyőződött róla, hogy tényleg csak kamu az egész. Nem olcsók azok a bogyók. A megfázást okozó vírusoknak ill. baktériumoknak szinte végtelen fajtája van, és sok minden mástól is függ (pl. a szervezet ismeri-e már, illetve a megfelelő immunállapot).
    Ami miatt még nem hiszek ebben - és nagyon sok másban sem (pl. Tihanyi tv-n keresztüli fantomműtéteiben XD), az más tapasztalatok, mint pl. az agykontroll (bár a meditációt sajnos nem sikerült elsajátítani megfelelően, megértetem sok dolgot az agy képességeiről, és sok mindent föl is tudtam használni). Nameg most ELTE -n beültem - és még lehet többször is befogok pszichológia előadásra, és már első előadáson is sok érdekességet mondtak. ^^

"Nem, nem a tudomány definíciójában megfogalmazott dolgok viszik előre a tudományt, hanem a "kinek az érdeke?" tétel. Bizonyos fejlődés érdeke a tudománynak, ahogy az Intel-nek is érdeke, hogy egyre jobb processzorokat gyártsanak"

Az természetes, hogy egy hardver gyártónak nem érdeke egyből a legjobbat kiadni. De a tudományra (jelen példában az orvostudományra) ezt csak úgy tudod ráerőltetni, ha fejedbe veszed azt, hogy tudnának jobb megoldást, gyógymódot adni az adott betegségre. A legtöbb (vagy összes?) alternatív tudományban dolgozó embernek (pl. homeopatáknak) kötelezően lennie kell orvosi diplomának, aminek az oka, hogy rengetegen meghaltak ezekben bízva, nem ismerték föl, hogy a betegnek éppen valódi gyógymódra lenne szüksége.
    Utánanéztem, tényleg van a Semmelweis egyetemen ilyen kurzus, szerintem speciként lehet fölvenni és ahogy látom a Magyar Homeopátia Egyesület oktatói tartják. Hát érdekes. Ez mondjuk egy elég erős érv lenne a te oldaladról, az orvostudomány nem akarja teljesen elnyomni az ilyen hatástalan alternatív gyógyászatokat, mert ebből is sok pénzt folyik be :O

Alternatív tudomány egyébként jelen esetben nem a legjobb hivatkozás, azért ott van a természetgyógyászat, ami azért természetesen nem mondható hatástalannak, mert szemben a homeopátiával, akupunktúrával vagy bármivel, van valódi hatóanyag. Talán előnye is van, ott azzal is kezdenek valamit, ha csak vitaminhiányod van, vagy más, de még kevésbé komoly dolog.
    Mindenesetre kíváncsi lennék, hogy melyik alternatív gyógymód nyújt hatékony védelmet például AIDS vagy akár influenza ellen. Vagy melyik tudna egyáltalán kezdeni valamit, ha infarktust kapsz (ez persze megelőzhető teljesen, odafigyelve a táplálkozásra és megfelelő testmozgásra, de az nem gyógyászat kérdése) vagy rákot.
    Rákról is lehet kapni könyveket, amik elmondják a nagy titkot, hogy a B17 vagy melyik vitamin gyógyítja, a gond csak az, hogy kb. annyian gyógyultak meg az nélkül is, mint azzal. Amúgymeg ha időben észreveszik a rákot, külföldön már elég hatékonyan gyógyítják, a probléma az, hogy általában akkor veszik észre, mikor már fontos funkciókat is akadályoz, és nem tudnak vele mit csinálni.

A többi tudomány, pl. Hawking kutatásaiban sem látok arra utalást, hogy akár ő, vagy akár csak a tudomány intézménye visszafogná a kutatást, számtalag dolog vár még felfedezésre, pontosításra, és minél hamarabb megakarják ezeket fejteni. Pláne Hawking, akinek már sajnos nem biztos, hogy sok van hátra életéből - már így is rekordott döntött többszörösen azzal a betegséggel.