Szerintem az a gáz, hogy amikor a tudományról beszélsz a legjobból indulsz ki, amikor meg u.n. áltudományról a legrosszabból. A valóság meg a kettő között jár.
Ismerek jó pár doktori címmel rendelkező emberkét, akik szerintem minimális újat tettek le az asztalra azonkívül, hogy írtak egy rahedli publikációt, amit hozzájuk hasonlók publikációiból hoztak össze, emberileg meg, nos olyanok amilyenek - azt hogy önzetlenek, azt azért nem mondanám róluk. Ilyen doktori címem valszeg nekem is lehetne, meg úgy nagyjából akárkinek, akinek a 100-at eléri az IQ-ja, bár manapság a szövegszerkesztők korában már ez sem feltétlenül szükséges.
Áltudomány, alternatív elméletek, stb. Na ezeket mint látom megint egy kalap alá veszed. Most olvasom pl. Emanuel Todd könyvét az USA hanyatlásáról. 2003-ban kicsit merésznek gondoltam, hogy sima szociológusként belepofáz a közgázba, és ráadásul még pimasz módon mindenkinek be is szól, neves politológusokról meg nem is beszélve Fukuyama, Brzezinski, Huntington (politológia, na az az áltudomány, nem amit az Egely csinál!:).
Csak egy gond van ezzel a Todd-dal is, hogy amellett hogy látványosan nem vettek róla tudomást a közgázosok, mert annyira hihetetlenül marginális szinten van az elméleteivel, emellett eddig minden egyes mondata bejött!!!
A nagy válságtól kezdve az amcsi gazdaság -bankok, a tőzsde, a cégek könyvelése - reális helyzetéig, sőt még azt is látni a könyve alapján, hogy a válságkezelést hogy baxták el totálisan. (Szóval most mindenkinek csak egyet tudok javasolni, csináljon minél nagyobb adósságokat, mert az a helyzet, hogy innen nincs kiút, de ez már magánvélemény:).
Szóval a mainstream és az áltudomány között olyan szép fokozatos az átmenet, hogy ihaj! Bármit is kijelenteni igazságról, meg önzetlenségről, ja meg szerénységről hát ne haragudj de naivitásra vall, használhattam volna a lúzer kifejezést is, de nem akarlak megsérteni.
Van a tudományban 1-2 hihetetlenül zseniális ember. 1-2! Meg tízezerszámra izé..., na jó csak átlagosak, átlagosan gyarló emberek, átlagos képességekkel, mert nem akarom őket sem megsérteni.
Akkor most beszélgessünk csak arról, hogy mi a valós színvonal, az önzetlenség, az érdeknélküliség, a tiszta absztrakt tudás, mert ez az, amiről a tudomány határain belül dolgozók jelentős részének halvány lila fogalma sincs.