Nos, számomra pozitívumok; nagyon szép látványvilág és példás optimalizálás, stabilan megy végig ahogy az elején, nem kellett állítgatni sem. Nagyon hangulatos, jók a zenék, jók a járművek (pláne, hogy van benne azért realisztika is, stb.
A játék nagyrészt ilyen interaktív film, illetve autózni kell úgy, hogy gyakorlatilag semmi nem történik, és azzal nincs baj, hogy vannak ilyen jelenetek, de nem ezzel kellene kitölteni egy teljes árú 8-10 órás játék 80-90% -át. A börtönös fejezet is eltartott kb. másfél óráig, pedig összesen kellett 4x bunyózni, a maradék az menj be oda, kövesd az őrt, keress meg valakit (menj oda pár emberhez aztán valaki megmondja, hogy hol van). A verekedés olyan béna ráadásul, hogy az elképesztő.
A lövöldözésős jelenetek már úgyahogy jók voltak, én mondjuk hiányolom a lehetőségeket, szinte mindig valami belső területen kell harcolni, ahol csak előre lehet menni, fedezékek is jól ki vannak építve, gondolkodni meg taktikázni egyáltalán (még a lopakodós pályán se) nem kell, mert minden egyértelmű.
A rendőrök ultra idióták, távolról lövök le valakit, a rendőr csak megnézi a hullát és megy tovább. Autósüldözések szintúgy értelmetlenek, már az első kanyart se tudják többnyire bevenni (ez az 1-ben emlékeim szerint nem így volt!).
Ami szintén óriási negatívum, hogy csak az xbox360-as controllert ismeri föl, így az autókat vezethettem billentyűzettel. Az első részben kormánnyal tudtam autózni. Most gamepaddal próbáltam volna, mert a kormányom tönkrement - dehát a játéknak mind1... Miért csinálják vajon ezt egy PC-s játék esetében, pláne ha be lehet kapcsolni a realisztikus járműfizikát?
Még negatívum, hogy elég kevés autó van benne, kb. 10 féle ember mászkál az utakon (klónok).
Tehát összességében, a játék 1x végigjátszható - valószínűleg sokaknak unalmas lesz, de aki inkább egy TPS, akció játékot vár (legalább olyat, mint az 1 volt) mint egy interaktív filmet, az csalódni fog (és szitkozódni, hogy ilyenre pénzt adott ki). Nálam meg sem közelíti azt a játékélményt, amit a Mafia első része adott, sem amit a GTA3, GTA Vice City, vagy akár a GTA San Andreas nyújtott.
GTA 4 -ről nem tudok nyilatkozni, nálam szaggat mint az állat.