• NEXUS6
    #54
    "Hm... ez a Tesla asszem nagyon elcsodálkozna, ha most hirtelen életre kelne,
    hogy mi mindent talált fel...leesne az álla és csak nézne"
    én ezzel egyetértenék, csak még kiegészíteném azzal, hogy: mert a találmányaiból szinte semmit sem használunk.

    A Tesla-turbináról meg vitatkozhatsz velem, de ettől még működő dolog, írd be a gúglira, meg a tecsőre.
    Magamtól nekem se jutna eszembe, hogy ez működőképes, de talán ezért volt zseniális az aki feltalálta.

    Amúgy amikor x sebességgel/nyomással megfújják a korongokat érintő irányból, az áramlás gyakorlatilag hozzá tapad és szépen elkezdi átadni a mozgási energiát azokat felpörgetve. És szépen spirális pályán az áramlás eléri a tengely körüli kiáramlási részt. A méretezésnél alapvető a korongok távolsága, gyakorlatilag az adott nyomáson, hőmérsékleten, stb adott közegre érvényes határrétegen belül kel maradni. ezért is hívják így ezt a turbinát, ahogy.
    Előnyei: nincs turbulens áramlás szinte sehol, a lapátok végén jelentkező veszteség itt nincs, nincsen az áramlás irányváltásaikor keletkező veszteség, melegedés rezonancia, jobb tömegre levetített hatásfok, jobb reakció idő.

    Hátrány, kevés tapasztalat vele kapcsolatban, nagy méretben még senki nem épített, működő repülőgéphajtóművet meg pláne.

    Miért nem terjed el?
    Miért terjedne? Szinte sehol nem tanítják, hogy van ilyen és ahogy a dal is mondja: Ha nem tudom, nem fáj!:D

    Szóval Tesla találmányaira általában visszatérve. Van jó pár belőlük, gyakorlatilag bármi eszébe jutott, arra ő kérhetett szabadalmat, mert hogy előtte ezekkel a technológiai, technikai kérdésekkel senki nem találkozott!
    Jobban értett az elektromossághoz ráadásul, mint pl. Edison, és szinte bármelyik mai mérnököt is meglepné, merthogy ő megcsinálta azokat a kísérleteket, amelyek a tankönyvekben nem szerepelnek, mert "evidens", hogy hülyeség.
    Na most ezek az "evidenciák" valójában soha nem olyan egyértelműek, mint ahogy a suliban tanítják. Van egy kísérlet, ami ad valami jelenséget, amit esetleg lehetne valahogy hasznosítani. Az hogy végül is nem hasznosul, nem lesz belőle technológia a következő okokra vezethető vissza:
    1. A jelenség tényleg nem aknázható ki semmilyen módon - ez az amire mindenki evidens módon gondol, amikor egy ilyen elvetélt találmány nem terjed el.

    És most jönnek, amiket mindenki lesöpör, mert rizsának, kifogásnak gondolja, pedig ugyan olyan valós okok:
    2. A jelenség tényleg nem hasznosítható, de csak az akkori technikai szinten (aztán elfelejtődik)
    3. Már létezik adott területen valami elterjedt technológia, szabvány, ami gyakorlatilag megakadályozza az új technológia, vagy csak szabvány elterjedését. Gazdaságilag nem éri meg áttérni. Jó példa erre az űrsiklók gyorsítórakétáinak átmérője és a római lovaskocsik szabvány szélessége közötti összefüggés.:D
    4. A feltaláló ráül a technológiára, szabadalmaztatja, de senkinek nem adja el a jogokat, mert olyan feltételeket támaszt.
    4. A feltalálónak nincs pénze, tehetsége végigvinni kutatásokat, meghal. Összeesküvés elméletek kedvenc motívuma.:)
    6. Emberi, gazdasági, pénzügyi ellenérdek miatt akadályozzák meg a technológia érvényesülését. Szintén kedvenc motívum, de látható, hogy azért jó pár megelőzi, ami szinten egy adott technológia, találmány tetszhalálához vezethet.