Crusader Kings II
-
Motolla #2199 Hát én először is eleve jó nagy területet foglaltam el Honfoglalás jogcímen. A történelmi Magyarország területét, valamint Bulgáriát meg az Adriai-tenger partvidékét. Gyengén védett települések vannak az elején, nagyot lehet markolni a sereggel. Így nagy területed lesz, amelyet ügyesen szét kell osztani a haverok között, akik maguktól nekiállnak fejlesztgetni, téged meg szeretnek, így viszonylag gyorsan feláll egy olyan hűbéri rendszer, amely komoly sereggel tudja támogatni a békeharcot.
Közben a diplomatámat a bizánci udvarba küldtem, hogy javítsa a kapcsolatokat. Néha még ajándékot is küldtem, ha váltás volt Bizánc élén. Így kevésbé ugrottak rám a lilák. Ugyanakkor, ennek ellenére voltak háborúink, de mivel én úgy játszom, hogy a kincstáramat tartom a legfontosabbnak, mindig van pénzem két-három zsoldossereg felfogadására. Így célzottan szét tudom verni a főseregét, ami után, ha a hadi helyzet megengedi, akár el is bocsáthatom a drágább zsoldosokat.
A dinasztiaházasságokra azt tudom mondani, hogy eleinte a térkép keleti széléről (Kumánia, vagy hogyhíjják eredetileg, a Fekete-tenger északi partja fölött) tudtam házasodni, avarokkal és ilyenekkel. Most, mivel őket a különféle török és arab elemek meglehetősen visszaszorították, bekebelezték, elsősorban az északi vallások országaival tudok házasságon alapuló szövetségeket kötni: Rusz királyság, Litvánia, észtek stb. Mindig nézni kell, hogy lehetőleg minden gyermekedet olyanhoz add, aki "kék zászlós" karakter, tehát a házasság automatikusan szövetséget is hoz. És persze érdemes megnézni, hogy az illető milyen birtokkal rendelkezik, vagy mely területeknek és/vagy titulusoknak az örököse esetleg.