Hivatalos honlap | | Heroes Magyarország | | Dobozos vásárlás | | Digitális vásárlás | |
Lények | | Gépigény | | Hőstervező | | Manual |
-
Az aktuális kérdésről, vagyis a játék történetéről:
Számomra a játékok esetében a jó történet ott kezdődik, hogy felfogadnak egy hivatásos regény (novella) írót, és vele készíttetik el és nem maguk a fejlesztők kreálnak valamit szükségből. Mert az utóbbi esetben általában az szokott történni, hogy vannak a nagyon jók és vannak a nagyon gonoszak és ezek küzdenek egymással vég nélkül. Mint egy Star Wars mesefilmben.
Szinte minden Heroes rész kampányával játszottam (Történet szerinti értékelésem: H4 > H3 > H2 > … > H5), és el kell mondjam, hogy a 4. rész alapjátéka fogott meg leginkább. Nagyon jóra sikeredett, kedvencem az élőholtas és a kalózos rész, de a többi is nagyon jó lett. Meglátszik, hogy hivatásos írót alkalmaztak. Először is ott folytatta, ahol a 3. rész bezárult. Sok utalást lehet találni elszórva a múltról. Vannak régi hősök, amelyek újra felbukkannak, de sokuk megváltozott: volt, aki egyszerűen megöregedett, más kasztot váltott, de olyan is, aki élőholttá vált. Egészében arról szólt a történet, hogy mi lett a túlélők sorsa, és hogyan állták meg a helyüket ebben az új világban. Itt most az építésé volt a főszerep, nem a rombolásé: birodalmak, királyságok alakultak, ki-ki a maga útját járta. De ami a legjobban tetszett az az, hogy a karakterek nem pusztán jók, vagy éppen gonoszak, és legfőképp nem tökéletesek. Valódi karakterek, a maguk hibáival, ballépéseikkel, tökéletlenségükkel.
Ígéretesnek hangzik, hogy a Heroes 6-ban előhozakodtak ezzel a családi drámával, csak ne legyen belőle szappanopera. Nem jön be ez a vissza a múltba dolog, jobban szeretem, ha a dolgok előre haladnak. Van még valami, ami kissé aggódásra ad okot: máris túl sokat foglalkoznak az angyalokkal. Ezt csak erősíti a borító is, amin megint csak egy angyal van, mily meglepetés. Csináltak egy szobrot is (ami mellesleg szép lett), de mit ábrázol megint? Igaz, hogy a 3-4. részben is voltak angyalok, de nem kaptak központi szerepet, nem vakította el a képernyőt az isteni fény, és nem áztatta az oldalát a a szentséges nyál. Egy jó történethez annál több kell, minthogy angyalok repkednek mindenfelé és irtják a gonoszt.
Sajnálom, hogy a fejlesztők a Heroes 5 világát vették alapul és nem a NWC-féle klasszikus Heroes világot. Mert minőségben ég és föld közöttük a különbség. Bár valószínűleg nem volt választásuk, mert az Ubisoft ezt követelte tőlük. Én például a kiegészítőben valódi Dungeon (| Asylum | Warlock) -t szeretnék viszontlátni, nem Drizzt Do'Urdent és sötét elf bandáját.
Heroes 5-ös cutscene-ek igen unalmasak, gyatrák, ötlettelenre sikeredtek (Joutube-on meg lehet nézni őket, bár nem érdemes). Nincsenek ellenemre a cutscene-ek, de ne legyenek túl hosszúak, ismétlődőek és túl gyakoriak se. Nincs idegesítőbb annál, amikor egy játékban lépek kettőt és elvéve az irányítást bevág egy ilyen mozgóképsort, ami tart 5 percig. Nekem bőven megfelelt a Wall of Text megoldás is. Ott legalább a készítők elengedhették a fantáziájukat, és nemcsak a meglévő eszközökre kellett szorítkozniuk. Talán a kettő kombinálása sem lenne rossz megoldás.
Összességében bizakodó vagyok az új rész történetét illetően (a meglévő információk alapján), de hogy érdemben tudjuk értékelni, legalább egy demo-t ki kellene próbálnunk. Mert lehet jó egy forgatókönyv, ha végül a vásznon csapnivaló megvalósítást kapunk.
Ui.: Nem én voltam az az egyén, aki 1 ponttal értékelte a történetet. XD