Támogatod, vagy ellenzed?
 • remark #67
  "Másik fele, hogy Semmelweisig SENKI, az ősember SEM törődött a higiéniával, először ugye elég nagy kétkedés fogadta azt az elképzelést, hogy az ember nem látható izékéktől lesz beteg..."

  Ez azért durva torzítása a tényeknek.
  Nem mindenféle láthatatlan izékről beszélt a régmúlt embere, hanem kialakult szokásai voltak, hogy az ételt hogy kell elkészíteni, mit mikor ehet, milyen panaszt mivel kezelhet. Tehát törődtek a higiéniával, csak nem tudták pontosan, hogy mivel törődnek. De mivel a dolog működött, ezért odafigyeltek a dolgokra, és nem a pöcegödörben derékig állva ették meg a kéthetes bűzös húscafatokat.

  "Ja, ez a leggyakoribb halálok MOST. Régebben meg a betegség, a sérülés, az alultápláltság, a túlhajszoltság volt."

  Ma is vezető halálok az alul- és túltápláltság, túlhajszoltság (stressz). Csak ma azt mondjuk hogy pl. elvitte a szíve vagy a rák, és elfelejtjük megnézni hogy mi okozta a szívproblémákat vagy rákot (pl. stressz, túltápláltság).

  "A középkorban az emberek kb 1%-a volt nemes, aki megengedhette magának a megfelelő mennyiségű táplálékot, de nekik viszont ugyanazok voltak a bajaik, mint nekünk: elhízás, érelmeszesedés, meg infarktus."

  Látod-látod: a civilizációs betegségek oka a túl sok modern táplálék. Búzaliszt, tej, cukor, az a modern táplálék, és nem a Mars szelet.
  A tudománynak mégis nehezére esik felismerni, hogy a mai betegségek, és a mai életmódunk között igenis van összefüggés. Ezzel a régi idők "sámánjai", vagy a kínai orvosok tisztában voltak.

  "Akárhogy is küszködsz, ma összehasonlíthatatlanul EGÉSZSÉGESEBB a társadalom úgy összességében, mint a történelem során bármikor volt."

  Az egészséget nehéz számszerűsíteni. Az, hogy ki hány évig él, annak nincs sok köze az egészségességhez.
  Lehet pl. hogy régen valóban csak 30 évig éltek az emberek, mert előbb utóbb történt mindenkivel valami szerencsétlenség, amire nem volt megoldás, pl. fának csapta egy vadkan és nem volt sebész aki helyre tegye az embert aki így meghalt 29 évesen, de lehetett 29 éves koráig jóval egészségesebb, mint ma egy 10 éves gyerek.
  És az is lehet, hogy ma meg 85 évig élsz, de ebből 20 évig úgy élsz mint egy zombi.
  Szóval mi az, hogy a ma embere egészségesebb?