Támogatod, vagy ellenzed?
 • Balumann
  #54
  Nah, miután Danikennel összehasonlítottál, most írtál egy olyan érvelést aminél az elején nem teljesen értesz egyet, aztán meg olyat írsz amit én nem állítottam. Már az eleje is érdekes számomra, bár részben azt is állítottam.
  Helyesen úgy hangzana talán az állításom, hogy az őskor/kőkor/középkor civilizációtól független embere jobb életkilátásokkal, életkörülményekkel rendelkezett mint a civilizáció emberei, amit a mai XXI. századi orvostudomány már tud kompenzálni, sőt olyanokban is tud segíteni amikben korábban elképzelhetetlen volt. Sőt, a vírusok/baktériumok okozta betegségeket, amik a civilizációban (legfőképpen háborúk idején !) fejlődhettek ki ennyire és okozhatták milliók halálát is (világjárványok).

  A fertőzések valóban képesek lehetnek gyorsan elterjedni, habár a különböző fajok, ahogy emberek is (pláne amíg nomád életmódot folytattak) igencsak szeparáltan éltek. Ha egy csoportban meg is jelent egy halált okozó betegség, akkor halottan nem is igazán fertőzhettek meg más csoportokat. A világjárványokat, a halált okozó betegségeket a civilizált emberek tenyésztették ki. Azt is érdemes hozzátenni, hogy a civilizáción belül is, a háborúk idején pusztítottak leginkább a betegségek. De egy természetben élő népcsoportba sokkal nehezebben jut fertőzés és terjed is át, mint nálunk a épületekben, sűrű helyeken (pláne a középkori meg a XIX. század előtti körülmények között), vagy mint ma a tömegközlekedési eszközökön.
  Ráadásul érdemes megnézni, hogy a világjárványt is okozó betegségek milyen állatokról terjedtek el, és milyen összefüggés lehet pl. az állattartás között (pl. szarvasmarha: himlő, TBC, kanyaró, lépfene; fertőzött bolha,patkány: pestis, stb). Ma milyen vírusos betegségek okozhatnak halált is, és azok hogyan terjednek ma, és mennyire terjedhetnének civilizáción kívül, pl. természetben szeparáltan élő népek között?

  "Az olyan állításaidra, melyek tényeket kérdőjeleznek meg (100-200 éve milyen arányú volt a születési kockázat, a három éves kor megélésének valószínűsége, stb.)"

  Erre meg külön megkérnélek, hogy idézd tőlem azt, ahol ezt a tényt én megkérdőjeleztem.