Támogatod, vagy ellenzed?
 • Balumann
  #46
  "Eheh, mondjuk nézd meg az ausztrál őslakókat, vagy az amerikaiakat, hogy nekik felfedezésükkor mennyire volt fejlett az "orvostudományuk". Felejtésről nemigen beszélhetünk ebben a témában. (Nem beszélve arról, hogy a középkorban "elveszett" tudás a reneszánsz korban újra előkerült."

  Nemértem hogy most miért jössz azzal, hogy nézzem meg mennyire volt fejledt, nem volt fejledt. Viszont sok tapasztalattal rendelkeztek, ismerték a gyógynövényeiket (volt idejük bőven kitapasztalgatni). És hogyha már pont az amcsi őslakosokat említed, pl. pont ők adtak "gyógyszert" (valami C vitamin tartalmú nemtudommármit) a skorbutban szenvedő (sőt többnyire hulló) leigázóknak.

  "Ja, ez a leggyakoribb halálok MOST. Régebben meg a betegség, a sérülés, az alultápláltság, a túlhajszoltság volt. A középkorban az emberek kb 1%-a volt nemes, aki megengedhette magának a megfelelő mennyiségű táplálékot, de nekik viszont ugyanazok voltak a bajaik, mint nekünk: elhízás, érelmeszesedés, meg infarktus."

  Én írtam ennek az ellenkezőjét, vagy ezt most mire írtad?!

  "Aha, és a rokonságodból következtetsz arra, hogy az ősember mekkora idillben élt 100 évig?
  És de bizony, demagóg vagy, ahogy megpróbálod beállítani azt, hogy a természetben élő ember mekkora királyság, a modern ember meg mekkora szar. Akárhogy is küszködsz, ma összehasonlíthatatlanul EGÉSZSÉGESEBB a társadalom úgy összességében, mint a történelem során bármikor volt."

  Ez a te agymenésed, hogy én idillnek próbálom beállítani a természetben élő népek életét. Az igaz, hogy néhány tanulmány meg egy róluk szóló könyv kicsit pozitív irányba változtatta a véleményemet az ő életükről, de tisztában vagyok, hogy sok mindenben előny azért a modern élet. Amiket én állítok:

  -A betegségek evolúcióját felgyorsította a civilizáció kialakítása (a nem megfelelő higiénia, nagyon sok ember együttélése, állatok (és szaraikkal) együttélés - ugye állattartás), és így fejlődhettek ki, illetve terjedhettek tovább az általunk ma ismert betegségek. Ha nem értitek miről beszélek akkor javaslom nézzetek utána, hogy némelyik betegségek milyen állatoktól származ(hat)nak.
  Élősködő baktériumok természetesen azóta vannak amióta az élet megjelent, és biztos hogy volt halálos vírus is, de messze ritkább volt, és ha volt is, nem volt repülő meg járművek amivel pillanatokon belül átjuthatott más kontinensre (hogy ott még tovább fejlődhessen), meg nagy épületek ahol többeer ember akár egyszerre is elkaphatta akár (és természetesen ott is szaporodik, mutálódik).

  -A másik ezt a 30-40 -es átlagéletkort továbbra is megalapozatlan hülyeségnek tartom. Közel sem volt akkora a gyerekhalálozás, hogy 10-ből 8 meghalljon. Majmoknál mekkora az arány a születések elhalálózásában? Tudom az embereknek sokkal nehezebb a szülés, és jóval korábban is szüljük meg a gyerekeket a beszűkült medencecsont, meg a megnagyobbodott fej miatt (tehát koraszülöttek vagyunk), így mindenképpen több a halálozás, de ennyire azért akkor sem.

  "Ugye csak viccelsz?"

  Nem viccelek, komolyan kérdezem, mit hozott a tudomány amivel az ELÉRHETŐ életkort megnövelte? Még azt te is írtad, hogy nagy szerencse kell hogy elérje a 80-90 éves kort (van rá példa nem is egy, pl. Szibériában, bár már nem mondható teljesen érintetlen népnek), a lényeg hogy elérhették. Az én meglátásom meg az, hogy azért többször is elérték, a Világok arca című filmben pl. azért látni jóval több idős embert is, persze nem csak abból következtetek erre.
  Akkor miben növelte meg az elérhető életkort, főleg ha mondjuk ideális körülmények között élhettek a természetben? Tehát volt elég táplálék, hetente 2-3x tudtak vadászni így az állati táplálék is megvolt, a természetet jól ismerték nem kellett félniük más állatoktól (kialakították a védőzónájukat), idejük nagy részét táncokkal, tanulással meg mindenféle mással tölthették. Nem haltak/halnak ők meg 30-40 évesen.

  Ha össze kell hasonlítani pl. a középkori/ősköri civilizációkat a természetben élő népeknél, akkor azt állítom, hogy az utóbbiak éltek sokkal jobb életminőségben (persze hátrányuk is volt más téren).