• PrasCo
    #23193
    Miközben ketyeg a segítő, egy kis beszámoló az NML-kalandról. :D Szóval, belevetettem magam a No Man's Land-be, bár egyáltalán nem a "bevetem a teljes térképet"-típusú játékos vagyok. Annyi könnyítést alkalmazok, hogy a lumberjack modot használom, mivel nem igazán tudtam megindokolni magamnak, miért kellene targoncát vásárolnom befőttesüveg/láda mézekhez és tálca tojásokhoz.

    Első körben megjavítottam a kombájnt. Minden más nem annyira para, de a kegyetlen betakarítási hatásfok-csökkenés miatt ennek tip-top állapotban kell lennie, kerül, amibe kerül.
    Aztán nagyon hamar gondoskodtam egy minimális "passzív" jövedelemről, ez esetemben egy kisebb szélturbinát (korán le akartam rakni, mivel minél előbb a farmra kerül, annál tovább jövedelmez a beruházás) és egy bazi nagy kaptárcsoportot jelentett. Ezek a Langsroth-kasok, nagyvonalúan úgy becsültem, úgy két év alatt hozzák vissza az árukat, ezután pedig tkp. a fogyóeszközök és szolgáltatások kiadásait ellensúlyozom a mézzel, mint pl. a műtrágya, a mész, a dízel vagy a javítások.



    A gabonaféléket eleinte elvetettem (...mármint nem vetettem el - tudom, ez katasztrofális volt), mert úgy gondoltam, hogy a földön maradt szalmát nem tudom költséghatékonyan felszedni, márpedig akkor azt a táblán hagyva pénzt szántok be minden egyes vetési ciklusban. Felvehettem volna hitelt, persze, de inkább próbáltam olyan dolgot vetni, ami további feldolgozás/munkafázis nélkül is tisztán jól jövedelmez, úgyhogy jött a szójabab.



    A kezdő területen kívül szép lassan három további táblát alakítottam-, és bővítettem ki, miután láncfűrésszel eltakarítottam egy-két fát, lehetőség szerint úgy, hogy az AI-nak ne legyen velük különösebb baja. Mind a köveket, mind a fás részeket máskülönben meghagytam, tetszik ez a természetes/"érintetlen" jellege a pályának, semmi kedvem tarra vágni.



    Elmcreek-en is viszonylag kis gazdaságot futtatok, viszont szívesen szórakozok a termésátlagok maximalizálásával. Ennek tükrében ökölbe szorult az arcom, amikor megláttam a ~30%-os "hozambónuszt" a földeken. A pozitívum, hogy mivel szokásom minden ciklusban szántani (illetve FS-ben erre direkt rá lehet vetni, ami nem elegáns, de hatékony), így egyrészt alapból biztosított volt a +15% ebből, valamint minden további beruházás és vegyszer-mínusz nélkül nem kellett aggódnom a gyomok miatt. Mégis, sietősen továbbléptem:



    A kis Amazone műtrágyaszórót új, gyári állapotban húztam be, teljes áron 25K-ért, de a ciklusonkénti kétszeri trágyázás lehetősége hirtelen adott plusz 50%-ot a termésátlagra, ha jól emlékszem, ami így voltaképp felfogható úgy, mintha virtuálisan másfélszer annyi területről arathatnék. Ezt tartottam a legfontosabbnak, és így már évi ~35K körüli bevételt sikerült levennem a földekről. Egy komolyabb probléma maradt hátra, amivel kapcsolatban pedig szerencsém volt:



    Talán a negyedik? év környékén bukkant fel ez a Bredal mész-, és trágyaszóró a használtkereskedésben féláron. Azonnal és zsebből kifizettem, dobattam fel rá egy magasítót 110 hektoliterig, és végre végigmeszeztem a földeket. Most jött el azonban az az év, amikor váltok árpára. Tervezem egy nagy baromfitelep megépítését, a még silóban lévő bab ára ehhez max. némi minimális hitel mellett elég lesz elvileg, és a tojással már talán egyenesben leszek. Azzal végre valamelyest modernizálom óvatosan a gépparkot, vásárlok egy új parcellát és nyitok a szilázs felé. Onnan pedig - a franc tudja még. :D Előbb-utóbb azzal is kezdeni kellene valamit, hogy rohadt ágyon alszom.