• endy papp
    Nos akkor mi is a kérdés mert ,azt nem tettél fel..
    Nem láttam kérdőjelet és valahogy nem jött át a kérdő mondat.
    De persze ennek ellenére gondolom hogy, mire is akartál kilyukadni,mit szerettél volna megtudni.
    Nos ezt a hátra menet dolgot egyszerűen praktikusan és kézre állóan megoldottam,az összes gépen ,legyen az szgk,vagy tgk,vagy bár mi.
    Ha megnézed a lenti képen levő "saitek kontrollert" joystick kart, a piros gombra tettem a hátra menet kapcsolót.
    Így a sok kis manőverezésnél nem kell a g27 H rükiével kínlódnom ,mert ezen része annyira nekem nem jött be,már mint a rüki.
    A spintiresnél is elég sokat szenvedek mikor nem akarja bevenni rendesen,valahogy ennek a váltónak a rükije eléggé gagyi lett,de persze kipróbáltam az fs-el is.
    Érdekesség: némely trakin még a rükinek is több fokozata van...de asszem ez csak a mod trakimon volt
    Pl van olyan mod trakim amin a sebesség fokozatot a H váltón kapcsolom ami P-1-2-3-4-,plusz ezeken belül is van 4 fokozat amit a pillangó váltóra tettem.
    Nagyon komplex ez a váltó mód az elején elég "kínai" volt de azért pár óra alatt bele lehet rázódni.
    Igazából a pillangó váltó karokat is használom és a H váltót is, van hogy együtt van hogy csak egyiket...
    Pl az üresbe rakás nálam a H váltó egyik sebesség fokozatba kapcsolásával történik,ekkor simán elgurul a lejtősebb részen a gép,a féket ha benyomom akkor rögzíti a gépet,jobb híján "kézifékként" szolgál,de vehetjük az automata P fokozatának is,mert igazából az.
    Erről jut eszembe a kisebb trakikat némelyiket(pl:Zetorok)el tudták látni kézifékkel,a készítők,hogy a többibe miért nem kerül????
    Vissza térve a rükire ha a "reserve " beállítást beállítod a H rükiére akkor minden gépen kivétel nélkül a rükit azzal kapcsolhatod ,de a szépség hibája ennek hogy ha kiveszed a H váltót rükiből akkor nem oldja ,vagyis megint rükibe kell tenned a H váltót hogy előre menetben légy.vagyis itt csak irányváltó a kapcsolás,ezért érdemes hagyni egy gombon.
    Az ok nagyon egyszerű itt gombbal oldod-kapcsolod a sebességeket a valósággal ellentétben ,persze a modern gépeken már ott is.
    Vagyis nem egy rudazat bovden veszi ki sebességből a gépet, és húzza-tolja a váltón a tengelyeket léptető villákat fogaskerekeket.
    A modern gépeknél már elektronika teszi mind ezt ,igaz hogy te kart húzkodsz jó esetben de elektronikusan viszi át a kapcsolatot az adott váltóba.
    A valóságban így megy manapság ,tudom láttam már MTZ és hasonlót matuzsálemet ahol mind ezt karok és bovdenok oldják meg a váltást ,de abban az időben nem ismerték a cvt-dsg-szeki és egyéb elektronikus váltókat...
    Picit más....
    Pl: én ha ráakasztok egy gépre, kocsira valamit kiszállok és "kézzel" teszem,így aztán jól el lehet babrálni a farmozással....
    Remélem kimerítő volt a válasz....