"Ez az sokan ugy istenitik a szemüveg nélküli megoládokat, pedig szernitnem még éltükben nem láttak olyat müködés közben. Jelenleg még mindig hosszbtávon böven élvezhetöbbek és életképesebbek a szemüveges megoldások."
En ugy mondom, hogy szinte az osszes 3D-s megoldast kiprobaltam mar, a regi fejre rakhato 2 kijelzos sisakoktol es filmes rendszerektol, az elso vilaghaboru korul kitalalt borotvalkozotukros megoldason es parallax barrier-es kijlokon at a villogo (aktiv rekesz) es a polarszuros szemuvegekig. Ebbol nekem az elso harom megoldas hozott jo kepminoseget, de csaladi tv nezesre csak a parallax barrier hasznalhato.
-2 kijelzos sisak: szep 3D-s kep, viszont csak 1 ember hasznalhatja (es draga is), a regiek meg nehezek is voltak a kis katodsugarcsoves kijelzok miatt
-viewmaster: az egy szemelyes valtozat olyan mint a sisak csak kulso fenyforrasos (ez olcso, ilyen van a csaladban), a diavetitos valtozat tobbnyire polarszuros
-borotvalkozotukor: ez nyomtatott kepekhez es fotokhoz is jo, bar eleg kenyelmetlen mereven az orrunkhoz szoritani a kis turkrot (viszont lehet vele filmet is nezni, utoljara a 90-es evekben neztem igy otthon monitoron 3D-s filmet)
-parallax barrier: ilyen van a nintendo konzoljaban is, van par regi fotom ami ugyancsak igy mukodik, igaz, hogy kicsi a betekintesi szog, de nekem tetszik a kepminoseg (a fotokon ertelemszeruen nem lehet dinamikusan allitani a 3D tavolsagot, ott a kepet kell mozgatni, hogy jo legyen a melyseg)
-rekesz szemuveg: nekem ettol faj a fejem, es nem a frekvenciatol, hanem attol, hogy felvaltva megy a ket kep az agyba
-polarszuros: mukodik, de a fenyero nagymertekben romlik es a szemuvegben nem lehet rendesen dolgozni (egyebkent ez a megoldas nem a latoszogre, hanem a fej vizszintessel bezart szogere erzekeny)
"Amugy most még nincs is tul sok értelme, filmek terén még gyak 0 a választék ráadásul még ha lesz is tv-n azért nem fog ugy érvényesülni a 3d mint a moziba. (szeintem az se véletlen h nem 3d-be jött ki az avatár elsöre mert igy legalább tudják mondani h vedd meg a tv-t s majd mien jó lesz ha jön az avatár nézheted rajta, de szerintem sokaknak csalódás lesz majd). A másik h igaz nem nállunk de ha jönnek a 3d adások akkor is azok 90% csak ugyan ugy utólagosan 3d-sitett lesz mint amit pl a samsung tv-k alaból tundak."
3D-s filmek mar 20 eve is voltak, itthon foleg csak felig legalis avi-ban, amit csak spec szoftverrel lehetett rendesen megnezni. Azota eleg sok anyag keszult. A BBC ugyanolyan 3D-s kamerakkal veszi a musorokat, amilyeneket en eloszor a 60-as evekben keszult Jetson csaladban lattam. Igy meg egy hirado is valodi 3D-s lesz. A nintendo fele konzol egyebkent tud 3D-ben fotozni, szoval vicces lesz ha a csaladi fotohoz is 3D-s tv fog kelleni, de legalabb lesz mit rakni a regi szemuveg nelkuli 3D-s fotokeretekbe. (mondjuk otthon azert nem allnek neki a kerethez kalibralni a nyomtatot)
"Nállunk még normálsi HD adás sincs elöbb arra kéne rágyurni. Amugy amit meg itt a "mindigTv"-vel müvletek az országban az enyhén szólva is nevetésges, mind mnöség mind lefedetség szempontjából, legalábbis ha vidéken lakik az ember."
Nem tudom az embereknek mi a baja a digitalis felszini adassal. Nekem elsore ment egy digitalis tunerral. Csak erosebb antenna kell hozza. (videken ugy 4-5x nagyobb) A minoseg rossz, de ez nem is valodi full HD, csak digitalis SD vagy 1/4 HD, ami raadasul egy generacioval a digitalis muholdas adasok mogott van. Viszont akinek van rendes szelessavu internetje, az nezhet rajta iptv-n full HD-s 3D-s adast, bar jelenleg nem magyar nyelven.
"azt írják hogy a nintendo a 3. legnagyobb cég japánban (85 milliárd dollár értékű), előtte csak a mitsubishi és a toyota van"
Igen, ezt tudom, de ok elsosorban nem tv-ket gyartanak, hanem jatekokat es hozza valo konzolokat. Bar nagyon regen mar volt egy sisakos 3D-s rendszeruk, de az meg monokromatikus kijelzot hasznalt es dognehez volt. Ugy nez ki, hogy mindig megprobalnak innovacioban a tobbi ceg elott jarni, mindezt valamivel gyengebb minoseggel, de cserbe olcsobb arakkal parositva. A 3ds is csak egy qwvga meg egy qvga kijelzot kapott, meg 3 vga kamerat. Viszont ez megteremti a piacot a 3D-s fotokereteknek, a 3D-s foto nyomtatasnak, a 3D-s tv-knek. Es mivel az elso ketto, meg a konzol is szemuveg nelkuli 3D-t jelent, ezert valoszinuleg vegre az emberek a tv-ben is ilyet keresnek majd. Arrol nem beszelve, hogy ez egy nagyon olcso technologia, csak egy sima kijelzo, egy raragasztott vagy belemart parallax barrier es egy nagyon egyszeru vertical interleave szoftver kell hozza. (ez a 3D-s megoldas kb. 2-4 dollarral dobja meg a kijelzo arat)