• kukacos
    #29
    Miért ne lehetett volna egy centire 13.1 milliárd évvel ezelőtt? A fénynek ettől még 13.1 milliárd fényévet kellett megtennie, míg ideért hozzánk, mert közben a köztünk levő tér közel fénysebességel szétnyúlt. Nem kell hozzá fénysebességnél gyorsabb tágulás, csak fénysebesség közeli.

    "a csillag felrobbanásakor a mi eseményhorizontunkon bőven túl volt"

    Ez így van, csak közben az Univerzum átskálázódott. Az ősrobbanás után a tőlünk 1 centire levő pont is túl volt az eseményhorizontunkon. Ez most ugyanaz a térbeli pont, ami jelenleg 13.1 milliárd fényévre van. Hiába volt akkor 1 centire, még 13 milliárd évig az eseményhorizontunkon kívül maradt. Ebben nincs semmi ellentmondás.

    A fény sebessége ugyan állandó, de ez nem ad abszolút támaszpontot egy változó metrikájú térben. A fény a nyúlás irányában egy Univerzumon kívüli szemlélő számára "lelassul". A belső megfigyelő csak azt veszi ebből észre, hogy a hullámai a térrel együtt széthúzódnak. Ettől lesz vöröseltolódása, ami szépen illusztrálja a tér tágulását.

    A belső szemlélő effektíve úgy látja, hogy az Univerzum az Ősrobbanás után azonnal kész, mert 13 milliárd fényévet kell utaznia addig a csillagig. A becsapás ott van, hogy ebből nem következik, hogy az Univerzum mérete 13 milliárd éve is ekkora volt; egyszerűen a megfigyelő nem tud visszamenni a kezdetekhez és lemérni az Univerzumot, mert nem tud egyszerre jelen lenni a világ minden sarkában. Endrev szemlélete működik a szobánkban, ahol előhúzzuk a vonalzót, de nem egy fénysebességgel táguló térben.