A játékkal kapcsolatos linkek:
Steam műhely I blog.scssoft.com I eurotrucksimulator2.com I scssoft.com I HunTruckers© ETS2-ATS fb csoport I envsimstudio.blogspot.hu
Kamionos és egyéb hasznos oldalak.
kephost I HunTruckers fb oldal I tir-portal.com I off topik
PNG és BMP képeket NE tölts fel!
-
DIESEL DOG #48756 Motorfékezés abban a pillanatban létrejön ahogy lelépsz a gázról és még sebességben van a jármű. A motor belső ellenállásból fakadó fékezőerő fékezi a járművet. Ezért nem értem hogy a játékban miért is van erre külön gomb. Ehhez simán alapul tudunk venni egy egyszerű személyautót is, mivel ott is ugyanez történik. Felgyorsítasz, majd nem veszed ki sebességből és a motorfékező ereje lassítja. Biztonsági szempontokat figyelembe véve ezért nem szoktuk kivenni sebességből mikor gurulunk, hanem az üzemi fékkel együtt használjuk és vagy visszakapcsolunk egy fokozatot, vagy még mielőtt lefulladna és rángatna kivesszük sebességből és megállunk.
Kipufogófék az amit a valóságban külön szeleppel működtetünk (játékban ugye a billentyűn "B"-vel). Ezt leírtam hogy hogyan folytja a motort ezzel növeli a belső ellenállását, növelve a fékezőerőt. Amikor működteted akkor a valóságban is hallani lehet belül és kívül is a mormogást. Visszajelzője nem mindig szokott lenni, anno amikor vizsgáztam "E" kategóriából azon a tanulóautón nem volt visszajelzője. Hangból egyszerűen lehet következtetni hogy működik-e vagy sem. Sőt régebbi teherautókat mint pl. ifa w50 még kipufogófék működtetésével állítottuk is le. Ugye lefulladt tőle a motor. Mai korszerű járműveknél ezt nem lehet megcsinálni, illetve alapjáraton aktiválod a kipufogóféket de nem fog lefulladni, legfeljebb kicsit csökken az alapjárat. Így van megoldva automatikusan.
Retarder működését abban a pillanatban aktiválod ahogyan a kormányoszlopon elhelyezkedő kapcsolót elkezded kapcsolni fékező állásba.Ugye fokozatonként lehet állítani gyengébb fékezéstől az erősebb fékezésig. Játékban ugye erre van gombkiosztás de ugyanúgy működik. Visszajelzője ennek mindig kell hogy legyen legalábbis én még olyan szerelvényt nem vezettem amiben a retardernek ne lett volna külön visszajelzője.
Én az alapjátékban sok esetben vettem már észre hogy néhol egy-egy vagy éppen több dolog hiányzik ami a valóságban meg van, vagy ott kellene lennie. Ezért használok modokat amelyek gyakorlatilag teljesen megfelelnek kívül is és belül is egy valóságos teherautónak. Ilyen pl. a MADster féle MAN TGX mod, vagy a davidzoli keze által gondozott Mercedes Actros MP4 mod, ugyanakkor ide tudnám sorolni az RJL féle Scania modot.