Shogun 2 Total War
  • ratgab
    Vazallus állapotra egy friss élményem:

Első játékom Shimazu-val történik... mivel első játék sok mindent rosszul fejlesztettem (Nanban kikötő egy Budhista beállítottságú városban = Fail).

Rossz döntések vallási felkelésekbe és étel miatti lázongásokban nyilvánultak meg!

A lényeg, hogy sok idő eltelt mire kiküszöböltem a hibát és megindult a hadigépezet gőzhengere... sorban hullottak a városok, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve az egyik várost vazallussá tettem... ekkor 2 úton lehetett továbbhaladni az északi és a déli ösvényen, de mindenhol városok voltak.

Lényeg a lényeg, míg én délen daraboltam az ellent feltornázva 19 tartományig magam (Long kampányt nyomtam), addig ő északon 1 tartományból egy 10 tartományos birodalommá nőtte ki magát!

A gondok a 20. megszerzett tartomány után kezdődtek! Japán gyakorlatilag 2 részre szakadt: Takeda, Tokugawa, Date és szövetségeseimen és rajtam kívül mindenki más ellenem fordult! 4 meglévő szövetségesemből először a 2 legkisebb üzent nekem hadat, amit jó hadvezér módjára a lakosság kiírtásával dotáltam, majd a 2 nagyobb ( az eddigre igencsak megcsonkult Shoni birodalom... 11 tartományról 4-re csökkent a területük, majd az általam alapított vazallusi állam a Orochi (ez keményebb dió volt, mert 11 tartománya volt... nagyjából gyéren védett, de néhol erős seregek!)

Ekkor kezdődtek a gondok, mivel a hadigépezetem a Date birodalommal való katonai találkozással megállt ( 2 db full sereggel jött az én 1 fullos seregem ellen), viszont nyílt még 2 hadszintér a SHoni és az Orochi felé... Shoni szigetére személyesen a Daimyo-t (nemtom hogy kell írni) küldtem, aki kisebb ellenállást tapasztalva, de legyőzte az ellenséget! Ellenben az Orochi gyengén védett városok ellen csak egy szedett- vetett sereget küldtem pénzhiány miatt! Emellett még ott volt, hogy a meghódított városok folyamatosan lázadoztak (ellenállás a hódítokkal szemben), amit pénz nélkül nem tudtam katonai erővel lefolytani... amikor az Orochi sereg megverte az ellenük küldött sereget, akkor már tudtam, hogy végem van.... ennek tetejébe a Tokugawa a térkép bal alsó szélén lévő fővárosa mellett kitett egy fullos sereget (a közelben is csak ashigara-k voltak, szóval veszett fejsze nyele volt a dolog)

A tanulság... a Vazallus államoknak nem szabad nagy teret adni, mert a fejedre nőnek!