Shogun 2 Total War
  • cookac
    Oda klánnal játszottam most. Eleje trükkös kicsit, aztán középjátékban elbíztam magam. 20 év elteltére már enyém volt Kyoto, volt 36 megyém v. mim, azt hittem innen végjáték. Hát nem így lett. Nem táraztam be rendesen pénzzel, leredukált seregeim voltam, össz. 3, ebből 1 keleten, 1 Kyoto környékén, 1 meg északon, folyamatos harcban állt mind. Délen betámadtak, sorra vesztettem a bázisokat ami nem is volt baj, mert újakat foglaltam helyettük, de minden körben 10-12K veszteségem volt. Ezért kénytelen voltam minden várost kifosztani, aztán végül nem volt mit kirabolni és szépen elsüllyedt a birodalmam....

Az alábbi tanulságokat vontam le:

1. az idő ugyan pénz, de ez fordítottan is igaz. nem kell kapkodni, és nem feltétlen 30 év alatt kell megnyerni a játékot

2. kihalt klánnal eleve veszett ügy nyerni. nem tudtam tábornokkat kitermelni, a családtagok kihaltak a nagy rohanásban. ezért maradt a végére csak 3 seregem

3. tengeri flottára már nem futotta, átjáróház lett a birodalmam. csak az nem szállt partra aki nem akart

4. hiába dolgozott 3 műszakban 3 mester nindzsám, egyszerűen nem tudtak minden nagy vezért kinyírni. legalább kellett volna még egy, kevesebb csatát buktam volna

5. a játék legelején meg kell kötni azokat a szövetségeket, amik végig kitartanak. mert a nagy hódításban már senki nem fog barátkozni

6. elhanyagoltam az íjászkodást, hiba volt. a végére ugyan beindult a nagyüzem, csakhát a távolság...

Épp most kezdtem egy Shimazut, könnyebbnek tűnik. Az biztos, hogy import árut csak tőlem kap mindenki :D Csak a vasimport nem az enyém, de azt is megszerzem