Shogun 2 Total War
  • Kotomicuki
    #79
    Japánnak akkoriban, egészen XIX. század utolsó harmadáig-negyedéig, nem volt komolyan vehető hadiflottája. A hajóikkal csak part mentén hajóztak, amik mind vitorlával, mind egy sor evezővel - voltak csak evezős, gálya-szerű hajóik is - , fel voltak szerelve, és szinte csak csapatszállításra használták őket.
    Sok flotta-flotta összecsapásra nem került sor, akkor is jobbára csak az "ókori stílusban" - gyújtónyilak, majd kézitusa a fedélzeten.
    A Shógun 2-ben, ha valamennyire hűek maradnak a történelemhez, akkor legfeljebb a játékos is csak csapatszállításra fogja használni a "hajóhadát" -> partraszállás az ellenfél frontvonala mögött, ill. ezt megakadályozandó tengeri csaták. Nem a tengeri hadviselésen lesz a hangsúly, ahhoz a már fentebb említett XIX. század második felében kéne játszódnia a történetnek.

    (Az európai hatalmak nem is próbálták meg gyarmatosítani Japánt, mert a tengeren még annyi veszélyt sem jelentett számukra, mint Kína - abszolút visszahúzódó, nem terjeszkedő birodalom volt Japán - , és a számukra fontos anyagi erőforrásit, a Kína-Japán közti kereskedelem révén, gond és erőszak nélkül is megszerezhették maguknak, míg a szárazföldi hódításra esélyük sem volt a Japán "hadsereg" számbeli és minőségi (drill, logisztika) fölénye miatt, amit technikai fölénnyel is csak a XIX. századra tudtak - rövid időre - felülmúlni.
    Mire a Katolikus Portugálok/Jezsuiták/(Spanyolok) "célba értek" volna, addigra a Protestáns Hollandia/(Anglia) is megjelent a színen és így a hódítás elmaradt a két ellenérdekelt hatalmi tömb civakodásai miatt.)