Shogun 2 Total War
  • wednes
    #166
    Attól függ honnan nézzük. Az EU-s átlaghoz képest igen le vagyunk maradva az tény. De az EU-s átlag arról szól, hogy legalább 1 idegen nyelvet beszélők aránya. Tehát nem arról van szó, hogy EU-ba mindenki keni vágja az angol nyelvet.
    Nos ebbe beletartozik, hogy a Balti államoknál szinte mindenki beszéli az oroszt, a szlovákoknál meg a cseh nyelvet. A szlávok egymás nyelvét elég jól beszélik.
    A skandinávok (mivel germán nyelvcsalád), 3 délután alatt már tudnak angolul. :) (túlzással persze). Dánoknak se gond pár hónap alatt németül eltársalogni, nagyon tanulniuk se kell rá konkrétan. Franciák, meg a déli állmok (spanyol, portugál, görög, török) az idegenforgalmon kívül, kb leszarják a nyelvtanulást. Pedig egymás nyelvét nem nagy kunszt megtanulniuk.

    Sajnos mi a magyar nyelvünkkel eléggé egyedül vagyunk itt Európában. Nekünk a semmiből kell megtanulnunk egy idegen nyelvet, semmihez se tudjuk kötni. így sokkal nehezebben boldogulunk bármilyen nyelvvel. Ez a fő oka a lemaradásnak, nem az, hogy lustábbak vagyunk egy svédnél és csak siránkozunk. Az is igaz, hogy ezzel együtt kell élni, ez van ezt dobta a sors. Mások meg Afrika közepén születtek, azzal élnek együtt. Tehát én se a siránkozást akarom erősíteni, igen is lehet tenni valami az előre lépésért. Csak ezzel azt akarom mondani, hogy ennek azért van más oka is, nem csak a "lustaság".