Shogun 2 Total War
  • cookac
    a másik: a szomszéd nép egyetlen városánál állt a kémem, szóval láttam minden mozgást. figyeltem, hogy körönként 4 egységet tolt ki az AI. Kíváncsiságból elfoglaltam, én körönként 1-et tudtam. Akkor????

Elmondom, én hogyan képzelem el a jó TW játékot:

1. hadd legyen már meg az igazi "nagy vezető" érzés a játékban. legyen tanács, ahol döntéseket hoznak, segítenek, de ha akarok, akkor zsarnokoskodhatok. lehessen vezéreket választani, legyen ármánykodás, intrika, politikai gyilkosság, miegymás. ne én küldözgessek minden faszit, hogy akkor most lépj ide, csináld ezt, vedd le a cipőd...

2. ne lehessen olyan csatában résztvenni, ahol nem vok jelen. milyen jó lenne kiválasztani egy tábornokot a jelleme, értéke alapján, meghatározni célokat és elindítani egy sereggel. aztán érkeznének a jelentések, parancsokat lehetne küldeni neki, persze a körülményeknek megfelelő késéssel. aztán lehetne figyelni, hogy alakulnak a dolgok.

3. ne kelljen minden fasz aprósággal pepecselni. legyenek miniszterek, akik foglalkoznak ilyesmivel. kiadom a parancsot, hogy hajtsák be az adót, aztán a pénzügyekért felelős vezetőtől függene, hogy mennyire lenne hatékony.

4. ne legyenek építhető épületek, csak speciális dolgok. nagyszabású dolgok, mint egy híres katedrális, vagy akadémia, stb.

5. ne legyen ilyen hülyeség, mint itt is, hogy csak akkor építhetek dojot, ha van gyapot. ha megépült már nem is lényeg, hogy van e. ez ökörség. 4 falat építeni ajtóval és tetővel csak az aboriginálok nem tudnak meg a pápuák, más mindenki. építhessek katonai akadémiát ahol a jövő tisztjeit képzik. ha hozok megfelelő oktatókat akkor lesz minőségi állomány. ha nem, akkor nem tok csatát nyerni. nem kell ezer féle egység. csak aszondom, hogy jövő ilyenkorra álljon össze egy ütőképes had, aztán menne a maga útján a dolog.

6. mindenhez kelljen egyfajta "honor" pont. ez tükrözné a vezető és országa nagyságát, jellemét. ha ez magas, jó a reputáció, akkor szívesen jönnek a művészek, professzorok, mesterek, zsoldosok. ha nem, magamra vessek.

7. legyen úgy, mint az életben volt. pl. mohácskor a király 500 főnyi állandó katonaságot tudott fenntartani, azt is csak nehezen. ne rohangáljanak bazinagy seregek. illetve lehetne, ha sikerül rávenni az uralkodó réteget, hogy harcoljon. nyilván játékonként változna ennek a technikája, mindig az adott kornak megfelelően.

8. legyen egészséges egyensúly a menedzser+arcade+fps+rpg játékokból. legyenek választható opciók kezdéskor, ki mit preferál, mit akar személyesen intézni és mit bíz az AI-ra.

9. legyen logisztika. nincs utánpótlás, nincs élelem, feloszlik a sereg. ennek a kivitelezése nehezebb feladat volt mindigis, mint maga a harc.

"Röviden" így képzelem el. Ez persze csak álom marad, mert az arra hivatott CA ennyi év után sem tudott újat mutatni, legalábbis számomra. És addig, amíg sokan megveszik a szutykot, addig nem is lesz előrelépés, mert minek fektessenek pénzt valami újba, mikor a régiből is szépen lehet részvényeket venni....