• Komolytalan
    #68
    A veszteséget ne mosd össze az elmaradt haszonnal. Az elmaradt haszon a cégek balfaszságából fakad - jellemzően rossz értékesítésből, illetve rosszul értékesíthető termékből. Semmiképpen sem kell megtéríteni feléjük senkinek sem - nem dolgoztak rendesen, kevesebbet kapnak enni.
    Mondok egy példát a való életből, amely eléggé hasonlít a digitális információhoz, vagyis ellopni nem lehet, relatíve tetszőleges számban duplikálható a szolgáltatás, és ha rossz konstrukcióban értékesítik akkor kb 100% az elmaradt haszon.

    Egy strici csinál egy peep-showt a város főterén. Nem spirázza túl a dolgot: kiáll a spiné a tér közepén 1 szál semmiben és tekereg egy lámpaoszlop körül. A strici meg kirak egy táblát, hogy 1 perc xFt, és vár hogy fizessenek neki. Ez kb a donate alapú free szoftvernek felel meg. Nem hogy meggazdagodni, de megélni se fog belőle.
    A következő szint, hogy körbetáblázza a bigét, hogy ingyen nézni jogsértő (és mondjuk keres rá egy PTK paragrafust, ami szerint tényleg az). Aki nézi de nem fizet azt próbálja megverni (vagy éppen rendőrt hív, ha erősebb az illető). Na ez az amikor nincs védelem, de fizetős volna a szoftver.
    A következő az, hogy mondjuk 3 oldalról körérak egy farost lemezt, rá a kukucskáló lyukat, de hátulról a bokros rész felől azért szabad a belátás. Verés itt is játszik a hátul kukucskálóknak. Ez az, amikor van védelem, amit azért elég könnyen fel lehet törni.
    A legutolsó szint az, hogy hátulról, és felülről is bedeszkázza a csajt, vagyis tényleg csak a kukucska lyukon keresztül lehet látni. Esetleg lecseréli a farostlemezt valami áttetsző, de nem átlátszó üvegre, hogy az ingerencia meglegyen a járókelőknek. Na ez az, amikor kikerülhetetlen a védelem, mondjuk online lesz a cucc. Vegyük észre, hogy itt nincs szükség verésre - ha a stricit asszociáljuk a BSA-ra, akkor ez az a pont, ahol a BSA mint úgy értelmét veszíti.

    Szóval szerintem egyértelműen egy kulturáltabb irányba tart a dolog ezzel, hogy nem stricikre (BSA, rendőrség, törvényhozók) bízzák az elmaradt haszon behajtását, hanem egyszerűen olyan konstrukciót csinálnak, ahol a haszon nem marad el.