• Zóanagyvarázsló
    #65
    Neked ez jön le. Csak körülbelül tizedannyira értesz a joghoz, mint én, és körülbelül századannyira, mint a szerzői jogokkal foglalkozó jogászok. Felkereshetnél egyet, ha ennyire terjeszteni akarod a meggyőződésedet, ahelyett, hogy itt másokat félreviszel (lásd szegény Ry0K3N-t).

    Az általam kiemelt rész előtt szereplő mondatok arra vonatkoznak, hogy magához a szoftverhez nem biztosíthatsz hozzáférést (pl. megtartod, de engedélyezed másnak, hogy adott időre vagy végelegesen használja), ergo egy példányhoz való licensszel rendelkezel, nem osztogathatod kényed-kedved szerint. Ezt a szoftverek sajátosságai miatt kell kikötni, ezért itt az értelmezésnél éppen te estél abba a hibába, hogy az autóból és egyéb "statikusan létező" termékek logikája felől közelítetted meg. Az pedig jogi nonszensz lenne, hogy egy terméket továbbadhatsz, de ezért pénzt nem kérhetsz.

    A gyakorlat - jogilag támadhatatlan second-hand kereskedelemre is szakosodott üzletláncok, a legnagyobb használtpiac-ellenes szereplők által is került kriminalizálás - pedig talán még józan paraszti ésszel is mondhat valamit annak, aki jogszabályt még életében nem látott, de a tények érdeklik, nem pedig saját véleményét, prekoncepcióját, hóbortját próbálja ráhúzni a világra.

    Mindez nem érinti azt, hogy a használtkereskedelem milyen hatással van a piacra. Abba a vitába bele sem megyek, az én véleményem leegyszerűsítve annyi, hogy a kiadókat megértem, de mint vásárló elvárom, hogy legyen menekülési út, elvben jogom legyen eladni őket (ami gyűjtő lévén nem szokásom). Csak a baromságot próbáltam kigyomlálni. Valószínűleg sikertelenül, mert úgyis mindenki a hite szerint dönt, szóval itt a jogértelmezési vitát sem kívánom folytatni.

    Annyit még megjegyeznék, hogy számos régi, mondhatni antik PC-s játék már csak használtan beszerezhető, és téged ismerve csodálom, hogy ezek közül egynek a beszerzését sem tervezed. Vagy netán arra vársz, hogy GoG-ra vagy Steamre felkerüljenek? ;)

    Mellesleg a kölcsönadás azért szerintem igenis jellemző (kb. minden magyar fórumon agyba-főbe cserélgetik a konzolosok a cuccokat, mielőtt eladják vagy "végleg" megpihen a polcon), de ha egy párhuzamos univerzumban ez lenne a kiskapu, pláne azzá válna. "Te veszed ezt, én amazt, aztán cserélünk."

    Ezennel kiszálltam.