• Piel
    #93
    Kár kombinálni ezen a cikken! Vegyünk egy fénysebességhez közeli sebességgel haladó űrhajót. Amikor visszatér az elindulási helyére (mondjuk Föld) ott eltelt több száz év, az űrhajóban utazó számára mondjuk tíz. Ez miért lenne időutazás? Az idő ugyan nem egyformán telt mindkét helyen, de ezt attól még nem mondanám időutazásnak. Maximum időeltérés. Mint a cikkben a folyó amiben a víz nem mindenütt azonos sebességgel folyik, de attól még víz.
    Ha fogok egy kabint, feltöltöm energiával, vagy akármivel, majd bekapcsolom és kiszállok a saját időmtől eltérő időben, akkor az valóban időutazás lenne.
    Az időutazáshoz egy másik adalék, ha megnézzük a Föld forgását és keringését! Ha beszállok az időgépbe, ugrok vele egy napot, közben a Föld haladt a Nap körüli pályáján és több száz km-re lesz tőlem. Ugrok tehát egy évet. A Föld a Naphoz képest ugyanott van, de mivel a Nap és a naprendszer halad a Tejút spiráljával, ezért sok millió kilométerre lesz tőlem! Ez igaz a világűr bármely pontján.
    Tehát ha csak időutazásról akarunk beszélni, akkor nem juthatunk a világnak ugyanarra a pontjára ahonnan elindultunk, kivéve akkor, ha egyben térugrást is végrehajtunk!