• djhambi
    #63
    "Én úgy látom a jelenlegi intézkedések pont egy ilyen 'természetes' összeomlást akarnak megakadájozni, mivel az a felső rétegek egy jó részének a lecserélődésével járna."

    A közgáz rektorhelyettese az előadásában azt firtatta, hogy a "piramis teteje" azért robbantotta ki gyorsan a válságot, hogy ne jusson el hozzá a teljes összeomlás. Kicsit olyan, mint az Alapítványban a 10 ezer éves köztársasági válság helyett a 2 ezer év.

    "Mondtad hogy az elméleti közgazdaságtan nem sokban különbözik a term.tud. többi részén használt elméletektől a matematikai leírást illetően. (Az előrejelzéshez pedig igazából csak ez kell, a többi az csak körítés és bla-bla.)"

    Van egy csúnya gondolatom, amit két másikból raktam össze, és elképzelhető, hogy igazságtartalma is van, de nem akarok összeesküvés-elméletező lenni, ezért egy lehetséges eseményként vázolom fel. A közgáztanár is azzal jött, hogy a nagy bankok matematikusokat vesznek fel,nem közgazdászokat. A Morgan Stanley-nél is felhozta, hogy informatikusokat s villamosmérnököket vesznek fel, nem közgazdászokat. Mert ugye nekik van fogalmuk a szabályozástechnikáról. Hogyan rugdossuk meg a rendszerünk bemenetét, hogy számunkra megfelelő legyen a kimenet? Aztán felveszik a biztosítók, bankok, pénzintézetek, vállalkozók ezeket a fickókat. Ha sikerül megalkotniuk egy egészen közelítő modellt, akkor gyakorlatilag bárhogy képesek befolyásolni a megfeleő bemenetekkel a kimeneteket. Akár egy gazdasági válságot is képesek kreálni, amiből ők húznak hasznot. Ezeknél működik az előejelzés. A közgazdász viszont nemtudja, hogy ezek a spekulánsok éppen mit fognak ügyködni a jövőhéten. Viszont értenek ahhoz, hogy utólagosan elmagyarázzák, hogy mégis mi történt. Akár ez is történhetett.

    De a spekuláció tényleges dolog, a válság közepén a stabil OTP ellen, emlékezünk, azt terjesztette vki el egy brit közgazdasági lapban, hogy meg fogják segíteni pénzzel az OTP-t (alaptlan volt ez a híresztelés), mire a forint 250-ről 320-ra zuhant. Megjósolták, bekövetkezett. A magyarok pedig szoptak, és valaki ezzel jól járt. A spekulánsok foglalkoznak a jóslással magáncégeknek, de spkuláns nemegyenlő közgazdász.

    Abban egyetértünk, hogy sokat beszélek valamiről, ami nem a szakterületem, és nem is értek hozzá, csak hobbiból foglalkoztat. Nyilvánosan, úgy, hogy a nevemet adom hozzá, bizonyára nem nyilatkoznék ilyen ügybn, és könyvet sem írnék róla. De remélem megérted, hogy ezeket itt kinyomhatom magamból, és élvezem, meg várom a reakciókat, és a reakciókkal tudom finomítani ezt.