• philcsy
    #54
    "Hozzad a példáidat,csak a példa az nem ÉRV!" De lehet példákkal érvelni, és szoktak is.
    "Vakok, hiszen a mérőszámuk a dzsídípí" Nem csak ez az egy mérőszámuk van.
    "Melyik dzsídípí számol természeti károkkal, amit a felelőtlen gazdálkodás okoz?" A 'dzsídípí' definiciójából adódóan nem, de a közgazdászok tudnak számolni a természeti károkkal is. Az más kérdés hogy a döntéshozók nem ilyen elemzést kérnek tőlük.

    "Nem. A természeti népek, azok a részei a természetnek. A civilizáció a természetet 'legyőzni' akarja és visszaszorítani." Attól még hogy az ember harcol más élőlényekkel a saját érdekeinek miadt, miért is vagyunk mások? Mindenki más nem ugyanezt teszik? Csak azért mert ezt eszközökkel tesszük, és így hatékonyabban? A 'természetes' jelzőt kényelmi okokból, önkényesen vezettük be. Az ember igenis része a természetnek, csak ő saját magát megkülönbözteti a többi résztől. Ezért létrehozta a 'természetes' és a 'mesterséges' jelzőket, ami egy nagyon praktikus kategorizálás. De attól még hogy valami 'mesterséges' még ugyanúgy a természet része. A szemétdomb is a természet része. Feltéve hogy nem kerülnek bele bizonyos hulladékok, ezeknek saját ökoszisztémájuk alakul ki. A szemétdombok jelenléte elsősorban nekünk okoz problémát mert olyan 'büdi' meg 'undi'. A természet befogadja a mi hulladékunkat ugyanúgy mintha más állat szarja lenne. És ha itt tartunk a tengeri madarak ürüléke nagyon durván veszélyes hulladéknak minősül. Meg kell nézni azokat a sziklákat, semmi nem él meg rajtuk, ahhoz képest egy város kész őserdő. És talán az előttünk élt élőlények nem változtatták meg a bolygónkat? Az első élőlények komplett terraformálást hajtottak végre, aminek a végén nagyrészük ki is pusztult. Akkor ők sem voltak a természet részei? A növények elhasználták a szabad széndioxidmennyiség nagy részét, ezzel megváltoztatva az éghajlatot. Tényleg annyira különbözünk a többi élőlénytől?
    "(lásd Húsvét-szigetek, rapanui. Kifogytak a "készleteik" és egymást ették meg végül)" A rituális kannibalizmuson kívül nem találtak másra bizonyítékot szóval az 'Kifogytak a "készleteik" és egymást ették meg végül' urbanlegend.
    "meg majd beáll szépen az egyensúly" És igen beált egyfajta egyensúly. Lecsökkent a populáció létszáma és hosszabb távon fentartható állapotba kerültek. Baromfit tenyésztettek, és mezőgazdasággal foglalkoztak. (Amíg el nem vitték őket rabszolgáknak.)