• Amergin
    #52
    A kapitalista rendszer olyan mint a rák. - A kapitalista rendszer nem olyan mint a rák. 1 vélemény - 1 vélemény, lépjünk tovább.

    "Csak az mondja ezt, aki nem látja rendszerben, és nincs elég ismerete a világról."
    Örvendezik a szívem, hogy te szépen, rendszerben látod a dolgokat -ellentétben velem.

    "Részben igaz, hogy politikusok ezrei mondanak valamit csak azért, hogy megerősítsék az emberekben azt, ami pont nem. Erre millió+1 példát tudok neked hozni, ha érdekel - privátban." Hozzad a példáidat,csak a példa az nem ÉRV!

    "De azt ilyenkor nem veszed figyelembe, hogyha fenntarthatatlan lenne, a nemzetközileg elismert közgazdászok tudnának róla."
    A "nemzeközileg elismert" közgazdászokkal kitörölheted. Nevezd meg azt a válságot, amit meg tudott előzni vagy előre tudott jelezni áldásos tevékenységük.
    Vakok, hiszen a mérőszámuk a dzsídípí nem alkalmas a gazdasági folyamatok leírására. Az csak a pénzügyi leírást adja meg úgy-ahogy. Minduntalan összekeverik a pénzügyi folyamatokat a gazdasági folyamatokkal és azt hiszik, hogy a kettő egy.
    Melyik dzsídípí számol természeti károkkal, amit a felelőtlen gazdálkodás okoz? Melyik dzsídípí számol társadalmi károkkal, amit az egyes gazdasági folyamatok okoznak? És hol van ez beépítve a rendszerbe? Attól, hogy nem lehet (vagy nem egyszerű) forintosítani, még ott van és ha nem tudjuk leírni, akkor a szisztéma a hülyeség, amit használunk, nem pedig a valóság.

    A kapitalizmus, mint 'egyensúly', meg "önszabályozó rendszer" blabla:
    mivel van "egyensúlyban" az a rendszer, amelyik folyamatosan gyorsuló ütemben zabálja fel a bolygót? Amikor 44 fokos lázad van, akkor is "egyensúlyi állapotban van" a szervezeted -egy ideig

    "Az ember is a természet része, és amit az ember tesz, az is a természet része.."
    Nem. A természeti népek, azok a részei a természetnek. A civilizáció a természetet "legyőzni" akarja és visszaszorítani. Azért hoztunk létre nemzeti parkokat, mert azon kívül semmilyen szabad folyást a természetnek nem engedünk meg!

    "És a létfenntartás is teljesen természetes, nem tudom, mi lenne benne a természetellenes." A létfenntartás tényleg természetes, viszont minden ember extra szükségletének kielégítése (amiről a kapitalizmus szól - "fogyasztói társadalom") az nem természetes. És nem csak hogy nem "természetes", hanem a föld erőforrásai nem elégségesek hozzá és ez már nagyobb "baj". A természeti népek annyit vesznek el a természetből, amennyit az még tud pótolni, ha nem így tesznek -kihalnak (lásd Húsvét-szigetek, rapanui. Kifogytak a "készleteik" és egymást ették meg végül)
    Vajon az ő "közgazdászaik" mit mondtak, amikor ez megtörtént? Gondolom azt, hogy ez így teljesen rendben van mert ez "gazdasági szükségszerűség", meg majd beáll szépen az "egyensúly"...