• djhambi
    #35
    Igazából nincs para, mert mindig egyensúly körül leng. Lebutított példa: sok a nyúl, elszaporodnak a rókák, mire felélik a nyulakat, és a rókák éheznek, és lecsökken a számuk, de mivel a nyulakat kevésbé eszik meg, azok elszaporodnak, és egy olyan egyensúliy állapot körül mozog, ahol annyi nyúl és annyi róka van, hogy időben ne változzon a számuk.

    Tehát a természetbácsi önmagától elintézi. Az, hogy az emberek lélekszáma folyamatosan nő, annak tudható be, hogy technikával tudjuk kompenzálni a hiányosságokat. Pl. a rókák nyúlfarmokat tenyésztenek. De ha ez a technika telítődik, akkor ismét csökkenni fogunk. Persze az ember sokkal bonyolultabb, és sok ilyen rezgés létezik. Pl. konjunktúra-dekonjunktúra, élősködő kontra termelő, az emberi gondolkodás is ilyen: sokat írok SG-re, nagy arcom lesz, ezért több hülyeséget merek biztosan állítani, mire leoltják a fejemet, és onnantól elveszítem nagyképűségemet, és megint szerényen kezdek írni, és biztosat. Mindenhol előfordul.

    (Megj. a Morgan Stanley Magyarország, a világ egyik legnagyobb befektetési bankjának hazai leányvállalata nem közgazdászokat vesz fel, évente 300 informatikust és villamosmérnököt, matematikusokat, fizikusokat. Mert ők pontosan értenek a szabályozástechnikához, ismerik a rendszereket, és tudják, hogy egy rendszert hogy kell megrugdosni, hogy olyan kimenet legyen, ami számomra kedvező. Hogy nyomtatott áramkör vagy pénz áramlását leíró modell, kevésbé lényeges, ugyanaz az alapműködés. Vagyis, ha valakinek van egy kielégítően jó modellje és befolyása, egy ilyen segítségével akár egy gazdasági válságot is tud kreálni.)