Mielőtt kérdeznél, légyszíves olvasd el ezt a FAQ-t!
PvE Szerver: Zaviel, Blightweald, Gelidra
PvP Szerver: Bloodiron
Megkérek mindenkit, hogy normális hangnemben fórumozzon,
trollkodásért, fórumképtelen magatartásért büntipont / szélsőséges esetben kitiltás jár!
-
1.: Mi a gond azzal, hogy nem csak Warrior lehet tank? Ez egy begyepesedett nézet a korábbi fantasy MMORPG-kből, hogy Warrior = Tank, Priest = Healer, Mage/Rogue/Hunter = DPS. Személy szerint a legjobban a skill alapú fejlődést szeretem, ahol nincsenek kasztok. A kasztok ugyanis nagyon-nagyon bekorlátozzák a karakterépítés szabadságát, és nem alakíthatod úgy ki a karakteredet, ahogy te akarod. A skill alapú fejlődés amúgy bő 25 éve megjelent már a szerepjátékokban, azt hiszem az első fecske a GURPS volt. Előnye, hogy nincsenek kasztok, tulajdonságok, skillek vannak, és elosztható pontok, te pedig magad eldöntheted, hogy melyikre mennyi pontot raksz (bizonyos korlátozásokkal).
Sajnos a számítógépes szerepjátékok ragaszkodnak a kaszt alapú rendszerhez, mert egyszerűbb és az egyszeri játékosok számára átláthatóbb. Tény, hogy a skill alapú rendszer akkor átlátható, ha veszi az ember a fáradtságot, és végignézi, hogy melyik skill mire jó. Viszont sokkal nagyobb szabadságot ad a karakter építésre, és nem lesz mindenki ugyan olyan, vagyis lehetőséget ad az egyéniségek kiépítésére.
Kivételek persze akadtak már korábban is, a 2005 novembere (az NGE) előtt a Star Wars Galaxies egy vegyített Skillbox / Kaszt rendszerrel bírt, ahol egy fejlődési fa alapján lehetett az egyes kasztok skillboxait feltölteni XP-vel, és a skillboxok adtak képességeket. Viszont a fejlődési fában nyugodtan lehetett vegyíteni a dolgokat, én például Doktor/Sharpshooter/Engineer voltam. Az általam látott MMORPG-k közül ez volt a legjobb fejlődési módszer eddig, nyugodjon békében...
2.: Mi az, hogy "elveszi" a tank titulust? Ki mondta, hogy a warrior lehet csak tank? Az, hogy a Cleric és a Rogue is lehet tank, több lehetőséget ad a felépítésre. Több lehetőség -> nagyobb változatosság mind a játékos számára, mind az adott feladatkört többen tölthetik be. A WoW-ban is volt két kaszt, aki lehetett tank/healer/dps a talentezéstől függően, a Druid és a Paladin. A többi hét kaszt viszont vagy csak dps vagy a három feladatkörből kettőt láthatott el. Sokkal szimpatikusabb, hogy mindegyik kaszt lehet mindhárom feladatkörben, a soul-ok összeállításával. Sőt, igazából én hiányolom, hogy nincs Mage tank, megoldható lett volna, például az elementalistánál (stone skin szerű varázslat) vagy valami védőmágiával (magic shield szerű varázslat). Itt szerintem lehetettek volna kreatívabbak, de ennyit elnézek azért a Trionnak. :)
Az is nagy előrelépés, hogy ezt meglépték...