• Garfield
    #15
    Már akinek. Például a cégek többségénél nincs sok értelme, hogy a saját márkanevéből csináljon TLD-t, mert annak a fenntartása nem rentábilis, nem lehet olyan domaineket beregisztrálni alá, ami visszahozná a lóvét. (Canonnál: www.550d.canon, www.1ds.canon ?) Viszont pl. városoknál, régióknál, stb. (pl. gondoljunk bele, hogy pl. marketing szempontjából mit jelenthet mondjuk egy www.tihany.balaton, vagy www.szigliget.balaton) már igencsak megérheti, ha az adott városban, régióban élő, működő magánszemélyek, szervezetek részére lehetővé teszik a regisztrációt.

    A dolog két szempontból érdekes:
    - elveszti a jelentőségét a jelenleg is megszokott TLD-rendszer, mert gyakorlatilag bármi lehet, pl. a lenti példánál maradva minek görcsöljünk a www.budapest.hu-val, ha lehet egyszerűen www.budapest is?
    - az előzőből fakadóan a cybersquatting sosem látott dimenziókba fog emelkedni, mert a lenyúlható domainek mennyisége iszonyúan megnő - itt nem arra gondolok, hogy ész nélkül regisztrálják majd a 200k eurós TLD-ket, hanem majd azok alá. Ha ugyanis beindul a TLD-biznisz, akkor mondjuk Keszthely esetében a lehetséges domainek: www.keszthely.hu, www.keszthely.balaton, www.keszthely.zala, stb. Ki a frász fogja figyelni, hogy minden lehetséges domain be legyen legyezve?