• kvp
    ""Regen az apple is ilyen volt, legalabbis a macos9-ig a barki, barmit, barhogy elv ervenyesult. "
    Pontosabban, addig ez nem érvényesült, mert a MacOS9-ig eléggé zárt és limitált volt a rendszer. Te valahogy inverzben élsz látom :D"

Van classic macos-es gepem. Semmilyen zartsag nincs benne, egy teljesen atlagos win3.1-es szinvonalu rendszer. Se drm, se limitaciok. Amit tud azt tudja es barmelyik program vagy felhasznalo megtehet barmit. Oke, hogy limitalt, mivel os, tehat csak a keretet biztositja a tobbi programnak. Ezt valamiert mindenki elfeljetette. Egyebkent sd videot vagni nagyon jol lehetett vele, es erre mai is kepes lenne ha nem egy szekrenyben porosodna.

""A net nepszerusegenek oka pont abban van, hogy szabad"
    Gondolom sokan ezért ragaszkodnának egy zárt rendszerhez (flash) és nem a nyílt szabványokat támogatnák, mint az Apple. Értem én."

En ahhoz ragaszkodok, hogy az ember azt csinalhasson a keszulekevel amit akar. Erre jo a java is, ami tenyleg szabad (es meg open source is) es erre jo ha egy telefon nem zart es nem tilthato le tavolrol ha a keszitoje cenzurazni akar.

"Az apple jelenlegi celja nem titkolt modon az, hogy a sima weboldalakat is fizetos app rendszeru feluleten kinalja"
    Gondolom ezért olyan népszerűek iPhone-on az ingyenes tartalmat kínáló megoldások. Hogy te milyen okos vagy :D Az fel sem merül benned, hogy egy mobil méretű eszköz képernyőjén az információt nem egészen olyan formában a legkényelmesebb fogyasztani, mint egy 20"-os monitoron nézve? Hogy nem véletlenül készülnek adott oldalaknak mobil változatai, illetve egy alkalmazáson belül kényelmesen olvasható megoldásai is? No és ezek legtöbbször ingyenesek?"

A pelda nem jo, az az iphone alkalmazas gyakorlatilag egy rss olvasoval potolhato, ami szinte minden telefonban van manapsag. Es szabvanyos, es nem igenyel semmilyen fejlesztest egyik feltol sem, viszont szinte minden hiroldal tamogatja. A pelda arra alkalmas csak, hogy megmutassa, miert erdemes inkabb a nyilt szabvanyokat valasztani, mint az apple fele zart kertet.

"Megkérdezném, hogy a pénzedet, fontos adataidat, személyes dolgaidat egy bankra bíznád, ahol őrök vigyázzák egy páncélterem trezorjában, vagy egy pályaudvar forgalmas várótermében egy székre ledobva?
    Lehet, hogy azt a gondolkodást neked is el kellene kezdeni :)"

A bankokra ugy bizza az ember az ertekeit, mint amennyire a goldman sachs-ra bizhatta, aki kepes volt a sajat befektetoinek veszteseges reszvenyeket ajanlani, hogy utanna azok esesere jatszhasson. Igen, ezekben a bankokban tenyleg meg lehet bizni. Ilyen az osszes nagyvallalat is. A palyaudvari szek meg addig jo amig ott all az ember mellette, ami egy telefon eseten eleg valoszinu, mivel az ember zsebeben van. En ugy vagyok vele, hogy jobban megbizom abban amit en csinaltam, mint egy olyan termekben amibe bele sem lathat az ember a nelkul, hogy szet ne hack-elne. (igen van sajat tervezesu pc-m, sajat keszitesu nyomtatott aramkorokkel es meglepo modon mukodik is) Androidos telefonbol meg nekem szemely szerint a fejlesztoi valtozat a kedvencem (bash-el es gcc-vel egyutt). Video kimenettel mar szerintem hasznalhato lenne desktop replacement rendszerkent is, sot egy nagyobb kulso dokkolo kijelzovel tablet-kent is. (mivel van ra desktop bongeszo es az osszes linux-os alkalmazas is megy)

"En pont forditva latom mint te. Szerintem minden os-nek a bejelentkezeskor jo lenne ha lehetne valasztani egy beginner es egy advance ful kozul."

Igen, de ez az amigaos es a c64-es geos alatt volt meg utoljara. Mostanaban linux alatt inkabb kulon disztribucioba teszik az eltero verziokat. A windows adja a bonyolultabb feluletet, a macos-ben meg nincs ilyen, ott csak a kezdo van, mert mas ugyse hasznalja.

"Mert hosszu evek alatt hozzaszoktam a wondows filozofiahoz. Es amikor az egyik baratom megmutatdta hogy milyen szuper a linux akkor megremultem, mert az egyszeru install gomb helyett nekem forditgati, meg mittudomen mit kellett csinalni egy program feltelepiteseko."

Na ez volt a bonyolultabb disztribucio. Viszont a fejlesztoknek szant debian nevu disztribucio pont nem ilyen. Van egy csomagkezelo, ami felsorolja az osszes elerheto alkalmazast, kategoriakra bontva, majd ami tetszik azt bejeloli az ember x-el es megnyomja az install gombot. Ekkor ha normal halozati telepitesu volt a rendszer akkor letolti es felrakja az osszes programot es minden hozzajuk szukseges egyebb cuccot, es kategorizaltan berakja ikonokkal egyutt a programok menube. Az appstore az apple-nel ezt csak annyival egesziti ki, hogy ott fizetni is kell, mig a debian ingyenes. (es ha valaki akarja le lehet tolteni mindent par tucat dvd-re, hogy ne kelljen a net a telepiteshez)

"Egy elso felhasznalonak az iPhone os-et sokkal egyszerubb hasznalni. Talan meg az osx-et is."

Igen, egy -mint mondtam kimondottan fejlesztoknek keszult- debian is pont ilyen, csak persze ott a fejlesztok nem korlatoztak le a felhasznalot (mert az is ert hozza), tehat ha akar akkor barmikor belepiszkalhat barmibe es joreszt erre grafikus feluletet is adtak. Macos alatt ezek a dolgok el vannak dugva parncssorba, csak a legtobb felhasznalo azt soha nem latja, ami linux alatt is viszonylag konnyen megoldhato, ha valaki nem akarja piszkalni a gepet. Pl. en a munkahelyemen harom gepen is linux-ot hasznalok, egyet fejlesztesre, egyet a ceges levelezesre es adminisztraciora es egyet az internethez. Az internetes es a ceges gepen soha sincs szuksegem a grafikus felulet ala menni, gyakorlatilag csak desktop unix-kent hasznalom, bongeszovel, levelezoprogrammal es neha egy media lejatszoval. Az usb-s pendrive is ugyanugy mukodik mint a regi macos-eken vagy amigaos alatt a kulso meghajto, nem kell vele vacakolni. De azert az apple volt az egyetlen ceg, aki tobb evtizedig hasznalt egy gombos egeret, amikor mar a xerox alto-nak is 3 gombos egere volt 1973-ban!

"Ok hogy korlatozott, de ha megkapod a kedved akkor szivesen at alsz linux, windows vagy egy masik os-re. Amugy nekem jobban tetszik ha csak egy app megy ahelyett, hogy egy felulet ezerrel leterhelve egy mobil eszkozon. Ha a kesobb jobb tejesitmenyu lesz a vas akkor biztos hogy majd lesz valami jo update."

Mar van ilyen, nemreg mutattak be (iphone os4). Lesz multitask, felulet es minden, a regi hardvereken is. Ez nem technikai akadaly, mert az ipod funkcio most is multitask-ban fut, kozos felulettel, csak a fejesztok egy reszenek van letiltva, de valojaban ott van az egesz mar most is benne, csak az apple-osok nem engedik azt hasznalni. Nyar kozepetol meg igen, es a miertre igazabol semmi valasz, csak a piaci nyomas miatt kell valamit csinalniuk. Ezert is kap az uj iphone tobb fizikai gombot. Mert azokra ugyebar semmi szukseg.

Gerygrey, nagyon jo a video, duplan szivas az iphone-t tamogatoknak. Nem csak megy rendesen a flash a htc-s keszuleken, de a forumba belinkelt videot sem tudjak iphone-rol megnezni, mivel az ugye sehol sem kell. Peldaul ide sem kell, hiszen ha latnak az igazsagot, akkor serulne a vilagrol alkotott kepuk.

Persze ha megjelenik a teljesen folosleges flash vagy java tamogatas az iphone-okon is, akkor minden apple hivo azt fogja mondani, hogy ez a minimum es ennek mindenkeppen ott kell lennie, hogy telefonnak hivhassak a keszuleket. Igy volt ez eloszor videofelvetellel, aztan a vagolappal es igy lesz a 3g-s chat kameraval es a multitask-al is. Az, hogy az elmult 5 evben ezeket mar minden normalis telefon tudta, meg a kozepkategoriasok is, igazabol nem zavarja oket. Vicces, csak azert aggaszto, mert sok apple hivovel (azert az osszes felhasznalo nem az) beszelve, ilyeszto vilagkepuk van. (irl, azaz nem forumos emberekrol beszelek) Gyakorlatilag a multikulturalis kozmopolita konzumerizmus tipikus peldai, amit itthon a politologusok birka fogyasztonak szoktak hivni. Ez is egy lehetseges ertekrend, de nekem valahogy nagyon nem jon be.