Energiatakarékos, passzív, nullenergiás házak
  • G_ArchAngel #37
    A be kell futeni dolgot addig el lehet felejteni - nem globalisan, orszagos szinten - amig alig van erdo, es az sem magas egesfoku fakbol all.
    A baratnomek haza eleg modern felfogasban keszult, alternativ a futes, vizforras, szinte mind a 250nm vigan felfutheto a haztartasi vizzel (furdes, mosogatas) egyutt egy hotarolos cserepkalyhaval.
    Borzasztoan sok fat egettek el, persze a gazszamla jelentektelen volt, de azt is nezni kell, ami a kemenyen keresztul ki lesz engedve a legterbe.

    Zuzalekko utat minden evben ujra epittetheted, de legeloszor kivagod a fakat, jon a talajgyalu, agyazat, majd a kotormelek. Az sem mindegy, hogy mellette van-e arok vizelvezetesnek, amit gondozni kell.
    Eleg erdekes a felfogasaod, hogy szamodra az idealis lakoepulet egy passziv haz, de az ut legyen ideiglenes - amit szinten be kell jelenteni es engedelykoteles, burkolattol fuggetlenul. Megsporolod az aszfaltot es a talan a szegelykovezest.

    Ami elektromos aramot termel az engedelykoteles, de arra sem fogadnek, hogy nem kell meroora melle es valamit fizetni az allamnak.

    A kulteruletes peldat elszamoltam, de gondolom erzed az aranyokat, hogy mekkora telekre lenne szukseged, hogy epitkezhess.

    "kerites nem kozmu...
    mert a telked talán az?"

    Ez Nalad valami szoftveres hiba lehet, ha nem fogod fel, de telek kell az epitkezeshez/koltsegveteshez/hitelhez, kerites ellenben opcionalis (es szinten engedelykoteles, meg az egyszeru drotkerites is).
    Raadasul ide-oda csapongsz, el kellene donteni, hogy a peldadat hol szeretned megvalositani, mert a Nemzeti Parkok pl. nem szeretik a napkollektorokat, hiaba kul-, vagy belterulet. Szinten nem engednek nem termeszetes anyagokat (es ugye a legjobban hoszigetelo falazat, mint a Prokoncept polisztirol-zsaluelemes, betonmagos falazata sem az). Magyarorszag jelentos resze pedig a Nemzeti Parkok, Tajvedelem vagy Muemlekvedelem ellenorzese ala tartozik. Szerencsere.