Energiatakarékos, passzív, nullenergiás házak
  • flashpointer
    #10
    Van egy csomó jó megoldás, csak megfelelő helyet kell neki keríteni. Ez az ami a mai beépítettség mellett nem könnyű.
    Olyanokra kell gondolni hogy ha pl. az épület egyik oldalán mező van, a másikon meg erdő, akkor a legmelegebb időben is kellemes szellő fogja hűteni a házat. De már a megfelelő szélvédettség is 10-20% fűtésmegtakarítást eredményez. Ha mondjuk arra az oldalra ültetsz fákat amerről legtöbbet fúj a szél, azok szépen felfogják a hideg szelet, nyáron árnyékba rejtik, de télen mivel nincsenek leveleik átengedik a napot. Egy csomó ilyen apróság van ami nem is kerül semmibe. Meg elvileg a nagyon alacsony energiaigényű lakások fűtését már 2000m2 erdő fedezi, ami nem sok simán lehet ültetni is. A napkollektor én hanyagolnám, irtó sokba kerül még és itt nincs is annyi napos óra. Van egy ilyeneket forgalmazó ismerősöm, szerintem az mindent elmond hogy ő nem használja őket :)
    Olvastam egy csókáról, ő olyat csinált hogy vasúti tartálykocsit körbeszigetelt és leásta a föld alá, abban tárolta a melegvizet amivel fűtött és szintén saját gyártású napparabolával melegített fel, na pl. az se rossz bár elég maszek megoldás.
    Most nem jut eszembe, hogy pontosan hol valami S betűs város közelében épült Magyarországon az első szalmabála falazású családi ház 2001-2-3-ban, Ami szintén ilyen „passzív ház” nyáron hűvös és télen sem tud lehűlni benn., valami könyv is van róla, de előtte kiköltöztek egy tanyába hogy lássák megfelel-e nekik az az élet, mivel azért elég más hozzáállást és életszemléletet kíván. Cserébe nem függnek semmitől és senkitől. Hát igen kényelmes rabszolgaság. A földházakat nem nagyon ismerem sajnos.