• kukacos
    Most akkor azt akarod mondani, hogy nem lehetne a repgépeket technikailag felkészíteni egy ilyen eseményre, a jelenlegi állapot a legjobb elérhető, és legfeljebb imádkozhatunk? Ez nyilván nem igaz.

A vadászgépek nem tudom, hol repültek, de nekem sanda gyanúm, hogy benne volt az is, hogy ki akarták próbálni a következményeket. A Lufthansa és a KLM is végzett tesztrepüléseket civil gépekkel, és semmi bajuk nem esett. A hivatalok is elismerték, hogy a határértékeket túlbiztosítási okokból alacsonyra szabták, és a légiforgalom elsősorban azért tudott most megindulni, mert felemelték őket. Lásd:

http://index.hu/kulfold/2010/04/21/a_legitarsasagok_donthetik_el_hogy_repulnek-e_hamufelhoben/

A CAA szerint a légi járatok újraindítása előtt a fő akadály az volt, hogy ki kellett deríteni a repülőgépek "hamutűrő" képességének mértékét. A légügyi hatóság a világ vezető légi ipari mérnökeinek és szakértőinek véleményét kérte ki. A szakértői elemzések és a kiterjedt adatgyűjtés - köztük a próbarepülésekből származó új adatok értékelése - új szabvány kidolgozását és európai szintű bevezetését tette lehetővé - állt a légtérnyitást indokló közleményben. A CAA szerint mindezek alapján a hajtóműgyártó cégek megnövelt tűréshatárokat fogadtak el az alacsony hamusűrűségű térségekre.

Kérdem én: miért csak most? Tucatnyi vízfej kapja ezért a fizetését.