• norbre
    #15
    egyetértek, ezek egyike sem egyszerű kérdés

    a túlnépesedésre valóban nem az egyetlen megoldás hogy éheztetjük a népet, de az éhezés problémáját nem a termőterületek növelése és a még több élelem oldja meg.. például a népességszabályozás, aminek következtében nem kellene annyi éhező száj miatt növelni a termőterületeket.. viszont úgy tudom jelenleg is ez utóbbi van nagyobb arányban

    azzal vitatkoznék hogy kinőttük a természet szabályozó rendszerét, vagy hogy ne az lenne a szükségszerű.. akárhogyan is azt gondoljuk kívül helyeztük magunkat, de a természet részei vagyunk.. egy összetett biológiai rendszeré amiben minden mindennel összefügg és ami persze folyamatosan változik.. a fajok folyamatosan fejlődnek, vannak amelyek kiemelkednek, vannak amelyek eltűnnek, de attól még az a rendszer marad és amelyben fontos a biodiverzitás..

    az hogy minek mi az értelme/jogosultsága ebben a rendszerben szintén nem gondolom hogy az ember feladata eldönteni, például azt sem gondolom hoyg a hibás géneket feltétlenül ki kell javítani.. ez az irány hosszútávon elvezet egy teljesen uniformizált, steril és a biodiverzitástól mentes világhoz, amit én a magam részéről nem biztos hogy követendő iránynak tartanék..

    a környezet jelenlegi állapota valóban nem örökké, soha semmi nem tart örökké, minden folyamatos változáson megy keresztül.. viszont évmilliárdokon keresztül működött/működik ez a rendszer.. miből gondoljuk mi emberek a jó esetben pár ezer éves (és lássuk be koránt sem teljeskörű és tökéletes) tudásunkkal hogy ennél jobbat tudunk alkotni, vagy hogy a változáshoz ne tudnánk alkalmazkodni természetes módon?
    az lehet hogy vannak olyan változások amelyeket a mi civilizációnk számlájára lehet írni és ezek olyan láncolatot indíthatnak el amelyekhez valóban nem fogunk tudni alkalmazkodni.. de nem az lenne inkább a megoldás hogy megállunk és elgondolkozunk ennek a megoldásán, átértékelünk célokat, motivációkat ahelyett hogy (képletesen szólva) építünk egy bazi nagy űrhajót és kilőjük magunkat az űrbe?

    én azt gondolom létezhet technológiai civilizáció a természettel harmóniában is és nem kívül helyezkedve azon, és ez a hozzáállásunkon múlik