U.S.A
  • stain
    Nem nagyon van olyan, hogy amcsi kresz. Pl. a jobbkézszabály sem nagyon ismert, csak megállnak, aztán bámulnak, hogy mi van. Az a helyzet, hogy az közlekedés színvonala a nagymamákhoz van beállítva, így elég nyugis az egész, nem tolnak le az útról, mint otthon. (Na jó, tegnap egy Dodge RAM letolt, de az valami idióta volt...) Amúgy a szabályok egy része államonként változik, pl. az, hogy jobbra kisívben mikor lehet bekanyarodni pirosnál. Minden más meg ki van mindig írva, majdnem annyi a tábla, mint otthon. Az elején picit szokni kell, mert elég picik a táblák, meg azt sem nagyon tudod, hogy mit nézz, úgyhogy könnyű elszúrni a lehajtókat, főleg, ha közben a tájat bámulod. NY-ban és SF-ban szerintem felejtsd el a vezetést. NY-ban iszonyat drága a parkolás, SF-ban meg elmebaj a sok meredek utca, még automata váltóval is. Mindkét helyen van jó tömegközlekedés. A SF->Seattle út kb. egy hét a 101-esen, ha ki akarod használni a lehetőségeket. Azt konkrétan tudom, hogy az I-5-on le lehet döngetni 12 óra alatt, mert tavaly páran megcsinálták. Különben Seattle nem sokat ér azon kívül, hogy lefényképezkedhetsz Jimi Hendrix szobrával. De meg lehet nézni a Boeing múzeumot meg a gyárat is. Van egy akvárium, de az annyira nem nagy szám, egy sci-fi múzeum + zene múzeum, amit akkor kell megnézni, ha látni akarod Kurt Cobain mustangját. Seattle-től kicsit keletre van Bellevue, ott a fél város a microsoft-é, és van egy csomó geek-eknek való hely (profi go-kart, bowling stb.). Seattle-től északra lehet menni bálnát nézni (az egy napos program, kár kihagyni. Amit mindenképp kötelező megnézni a környéken: Mt. St. Helens, Mt. Rainier, Olympic National Park: esőerdő és Mora beach. Ott van Forks is, ha netán twighlight-ot olvasol :) Keletre kb. egy óra kocsival a Cascades hegység. Ott a 2-es utat vagy még inkább az északon menő utat javaslom. A hegyektől keletre a sivatagban mindenképp kötelező a Dry Falls és a Sun Lakes. Ha épp ráérsz, akkor érdemes egy koncertet megnézni a Gorge amfiteátrumban, hátha épp RHCP van aznap este :) Ha geek vagy, akkor elmehetsz a gravitációs hullám detektorhoz is, de meg kell nézni előre, hogy ott mikor van nyílt nap, mert csak két hetetnte fogadnak látogatókat. Ja, és július vége, augusztus, amikor arra szép idő van. Sajnos ez pont nem az az idő, amikor délen elviselhető idő van, mert pl. Las Vegas környéke áprilisban szép, akkor virágzik a sivatag. Amúgy szerintem az ideális nyugat túra Salt Lake City-ből indul, Utah, le Arizona, Nevada (Grand Canyon, Las Vegas), aztán Death Valley, LA, fel San Francisco, 101-on Portland (van ott egy Astoria nevű város, amit nem láttam, de állítólag klassz), aztán Tacoma, Seattle, Vancouver, Victoria, és Seattle-ből haza. Ja, lehet ám simán sátorral is, mindenhol vannak kempingek. Érkezéskor bemész az első Targetbe, és 60 dolcsiért megvan a kemping felszerelés.