U.S.A
-
Én egyik céggel mentem ki,diákmunkával.Van tábori és work experience program.
2008-ban 295 eurót kellett fizetnem,ebben benne volt a repjegy oda-vissza(Budapest-New York,New York-San Jose,New York -Budapest),szállás,napi 3x étkezés,a vízum volt még amit fizetnem kellett.
Ezen felül kaptam 9 hétre 1400 dollár fizetést.Sajnos azóta rendesen megemelték a díjat és a táborok nem fizetik a repjegyet sem:(
Diákként könnyű kijutni,ha találsz melót,akkor elvileg kapsz vízumot könnyen 3 hónapra.Ha cégen keresztül mész ki,akkor befizeted a programdíjat és ők megszervezik neked a vízuminterjút,ami kb 3 perc lesz és megkapod simán.
Munkát gyakorlatilag google-ba beírva is lehet találni,bár a válság kint is érződik azért,nehezebb melót találni.Ha cégen keresztül mész,akkor ők találnak neked melót.
Azért azt hozzátenném,hogy kint sem minden tökéletes.Idén nyáron New Jersey-ben voltam,ami kb ilyen munkásnegyed szintű,kétkezi munka volt,reggle 4-re kellett mennem és volt hogy este 8-ra értem haza.
Szar melót volt,kb minden amcsi srác sittes volt,vicces volt amikor egyik fekete sráccal kiküldtek egy rendezvényre,ahol én voltam egyedül fehér:)Füvezés alap volt nekik meló közben,ha valaki nem jött egy hétig,akkor általában az történt,hogy lecsukták:)
Valamint az amerikaiak nem mondhatni hogy tisztelnének,úgy vannak vele,hogy diák vagy,örülj hogy kijutottál,ne várd el hogy emberszámba vegyenek.Persze ez is főnökfüggő.
Ugyan jól kerestem ha volt meló,de szoptam is rendesen.Viszont még így is messze többet kerestem,mint itthon egy diákmunkával.Sőt kint az alap órabér 8 dollár körül van,és úgy fizetnek mint egy amerikait.Nincs kivételezés.
Tavalyi nyaram nem volt "annyira jó",nem mentem sehova,New Yorkban voltam párszor,sikerült feljutnom az Empire State Buildingre.New York teljesen más,valakinek az tetszik a legjobban,nekem annyira nem jött be,nagyon zsúfolt.
Zöldkártyát lehet nyerni minden évben a zöld kártya lottón,ezen kívül ha összeházasodsz egy amerikaival,akkor kapsz talán,de az sem megy olyan könnyen,mert figyelik.Sokan csinálták ezt.Erről nem tudok sajnos többet mondani.
Amit nehéz szerezni,az a vízum,ha nem diákként akarsz kimenni.Eleve mindenkihez úgy állnak,hogy kint akar letelepedni.Sok orosz diák például kimegy 3 hónapra és nem jön haza.Volt nálunk is hogy kerestek pár bolgárt,mert nem jelentek meg a munkahelyen.Persze ha diplomás vagy,olyan munkára mész,amivel sokat keresel,akkor nyilván könnyebb.
Ha van papírod arról hogy téged kint fogad egy cég,akkor elvileg jó esélyed van,hogy megkapod a vízumot hosszabb időre.