kvp#241
"Téves, eléggé egységes az a fájlkezelés, viszont teljesen más logikát követ, mint a Windows, ezért sok áttérőnek fura.
Pl. itt a könyvtárak is objektumok, min a fájlok, ezért ha bemásolsz egy X mappát egy másikba, ahol már van X nevű mappa, akkor nem összefűzi, hanem felülírja. De mivel maguk az alkalmazások amiket elindítasz (.app), vagy a legtöbb rendszerelem szintén valójában mappa és nem egyetlen fájl, így ez ennek fényében logikus. Csak ezt ismerni kell és akkor nincs meglepetés.
Fájlkezelők meg itt is vannak, amik ilyen esetben rákérdeznek, hogy felülírja, vagy összefűzze."
Ez filozofiai kerdes. Mindket rendszer alatt file-ok es konyvtarak vannak. A microsoft alapbol rakerdez. Az apple alapbol felulir. Mindket megkozelitesnek vannak elonyei... (en szemely szerint jobb szeretem ha nem vesztek adatot egy egermozdulat miatt)
"Pl. rengeteg Photoshop, Illustrator, Indesign állomány van a gépemen, ezeket Windows alatt csak külsős alkalmazásaal, vagy a saját alkalmazásán belül tudom tallózni, ha valamit keresek. OSX-en a Quicklook-nak hála egy pillanat alatt át tudom tekinteni a teljes mappa tartalmát úgy, hogy látom az előnézeti képeket és egy space leütésre nagyban is megnézhetem. Ezek apróságok, de nagyon megkönnyítik a munkát."
Ezt a windows a win95 ota tudja. Az explorer plugin-jei vegzik a megjelenitest. Ezert lehet explorer-ben video preview-t kerni thumbnail nezetben. Persze ha nincs telepitve az adott alkalmazas vagy az nem regisztralt be plugin-t, akkor nem fog menni. Ez osx-en is ugyanigy van, tehat az alkalmazasok regisztraljak a sajat megjelenitojuket. A megoldas ose meg az os2-bol szarmazik, tehat ibm-microsoft kooperaciobol. Ha viszont valaki nem hasznalja a win-ek meglevo szolgaltatasait, mert nem hajlando a beepitett filekezlot hasznalni, akkor ertheto, hogy nem talalja. A ket rendszer mukodese jobban hasonlit egymasra mint az a felhasznalok gondolnak, csak mivel egyik tabor sem nezi meg rendesen a masik rendszeret ezert nem veszik eszre. Engem pl. a linux (debian) es a win (xp) kozti kulonbseg sem zavar, mert mindket rendszert be tudom ugy allitani, ahogy nekem tetszik, es onnantol nagyjabol egyforman neznek ki es mukodnek. (sot meg az aktualis SE telefonom gui-ja is ugyanugy mukodik, mondjuk az nagyobb barkacsolas volt, de rendes multitask, vagolap es flash azert alapbol volt abban is, csak a kijelzo kisebb)
"Ismerősöm Thinkpad-et használ és hiába mondom neki, hogy a bal klikk helyett elég ha kétszer rákoppint a felületre és a scroll ott van oldalt a tochpad-on, nem kell pointerrel húzkodni oldalt a sávokat. Nem érdekli, mert azt tanulta, hogy a gomb az gomb és egyébként is nem akar új dolgokat megtanulni."
Ha mar thinkpad akkor trackpoint. En meg azt szeretem. A scroll egyebkent regen ugy volt, hogy kozepso gomb (space alatt kozepen) es joystick barmerre. A jobb es bal egergomb ugyancsak a space alatt van, igy ket ujjal lehet egerezni gepeles kozben, a kez felemelese nelkul. (a trackpoint joystick altalaban kozepen van a gombok kozott)
Touchpad-nek meg igazabol akkor van ertelme, ha nem relativ, hanem abszolut koordinatakat hasznal, tehat nem kell huzogatni rajta az ujjat, hanem a touchpad megfelelo helyere bokve a kepernyo megfelelo helyere kerul a mutato. Ezt az apple sem tudja hozni, a szep nagy tenyernyi touchpad is csak annyit er mint egy belyegnyi, mert relativ koordinatas. Persze ha abszolut koordinatas lenne akkor mar digitalizalo tablanak hivnak es hasznalni is lehetne...
Meg valami: Arak!
A mac pro-k es a veluk azonos tudasu hp munkaallomasok ara azert kozel egyforma, mert ugyanarrol a kinai gyartosorrol kerulnek le, mivel mindkettot a foxconn gyartja. A minoseg meg azert olyan gyenge, mert gyerekmunkaval nem lehet jobbat elerni. Nemelyik tajvani es koreai gyarto ezert kepvisel jobb minoseget, mert a sajat markas termekeiket nem a nepi kinaban gyartatjak, hanem otthon tajvanon vagy del koreaban, ahol azert jobb a munkaero minosege.
Ha meg valaki barkacsolni akar, akkor barmit lehet barmennyibol. En is epitettem intel alkatreszekbol egy 64 bites core2-es venti mentes desktop gepet 30 ezer forintbol, de ez mar tenyleg extrem ar es barkacsolas. (nemi sajat aramkor is van benne, de eredetileg ipari gepnek keszult) Es azert szerintem a forumon van par ember, aki tud autot, mosogepet, mikrosutot es vizvezeteket szerelni es neha szokott is. En pl. szoktam, de csak ha kell. (hobbik: modellvasut, robotika, termeszetfotozas) Az egyik alap filozofiam az, hogy ha nem ertek hozza vagy nem hasznalom, vagy ha kell, akkor eloszor megtanulom. A mai technikai szint azert meg nem olyan bonyolult, hogy egy ember ne lenne kepes megerteni az osszes altala hasznalt gep mukodeset vagy a gyogyszerek es a szintetikus elelmiszerek alap hatasmechanizmusaival tisztaban lenni.