• Ulkesh
    "Két éve majdnem megfűztem magam egy MAcbook Pro-ra, de aztán eltöltöttem egy hetet a beszéljükMac.com-on és csodák csodája nagyon visszás visszajelzéseket kaptam az OSX-ról. "

Egy szakmai fórumon, ahol az emberek a problémájukat beszélik meg mégis mit vártál? Olyat senki nem ír le egy szakmai fórumon, hogy semmi gondom, minden tökéletesen működik :D

"Hogy egységes a rendszer, hazugság. Nem egy ember panaszkodott, hogy az Imac-jén pörög ezerrel a ventilátor, majd az új patch után ugyan nem csinálta, de akkor meg a Macbookján kezdte pörgetni a ventilátort."

Jess, ez a G5-ös iMac-re volt jellemző, ezelőtt 6 évvel (kellett egy SMC reset és nem pörgött többé eszetlenül, vagyis ki kellett húzni a konnektorból egy percre, gyakorlatilag a frissítés bekavart az SMC beállításokba és ezt kellett resetelni).

"A lényeg az volt, hogy az OSX sok olyan betegségben szenvedett akkor, amit a winben megoldottak már, illetve win szenved olyan betegségkben, amit az OSX megoldott. pl. OSX-nél nem volt egységes fájlkezelés, illetve program."

Téves, eléggé egységes az a fájlkezelés, viszont teljesen más logikát követ, mint a Windows, ezért sok áttérőnek fura.
    Pl. itt a könyvtárak is objektumok, min a fájlok, ezért ha bemásolsz egy X mappát egy másikba, ahol már van X nevű mappa, akkor nem összefűzi, hanem felülírja. De mivel maguk az alkalmazások amiket elindítasz (.app), vagy a legtöbb rendszerelem szintén valójában mappa és nem egyetlen fájl, így ez ennek fényében logikus. Csak ezt ismerni kell és akkor nincs meglepetés.
    Fájlkezelők meg itt is vannak, amik ilyen esetben rákérdeznek, hogy felülírja, vagy összefűzze.

"A lényeg, hogy a régit kérdezésnél lecserélte újra. Winnél, az adat rendezések a winyon, és néha a memória zabálás a probléma...persze ez két éve volt, azóta már volt egy-egy új oprendszer. "

Meg az erőforrás kezelés, vírus mizéria stb.

Munkahelyen Windowst használok (Vista), itthon a gépemen van Windows 7 és OSX 10.6.3 is, de az idejét nem tudom mikor indítottam el a Windowst utoljára. Mindazt ami a Windows-on nehézkes, vagy külső alkalmazás használatát igényli, azt OSX-en rendszer szinten pár pillanat alatt megoldom.
    Pl. rengeteg Photoshop, Illustrator, Indesign állomány van a gépemen, ezeket Windows alatt csak külsős alkalmazásaal, vagy a saját alkalmazásán belül tudom tallózni, ha valamit keresek. OSX-en a Quicklook-nak hála egy pillanat alatt át tudom tekinteni a teljes mappa tartalmát úgy, hogy látom az előnézeti képeket és egy space leütésre nagyban is megnézhetem. Ezek apróságok, de nagyon megkönnyítik a munkát.

"Aki azzal dobálozik, hogy a Macbook fémből, biztos szelektív memóriával bír, mert annak idején kb. 2 éve még műanyagból voltak a Macbookok, és sárgult a borítíás, és a billentyűzet mellett megrepedt, betört. Rengeteg panasz volt évekig, és garanciába csere stb. Ezért lett fémből az új Macbbok váz, mert hosszútávon olcsóbb. Nem azért, mert az Apple nagylelkű."

Valóban sok panasz volt, de ezt még gari időn kívül is orvosolta az Apple. Sajnos más gyártó ezt nem teszi meg, kollégám Acer gépéről lekopott a festés a kéztámasznál és nem cserélték, mert nem garanciális probléma.

A másik tévedésed meg az, hogy a Macbook még most is műanyag (bár másfajta kialakítású), az alu gépek a Macbook Pro-k. Az zavart meg, hogy van már 13"-os MBP is, ami régeben nem volt.

"Aki, meg azért vesz számítógépet, ahogy kinéz, nem amiatt, ami benne van az csak villogni akar. "

Az első mondatod, amivel egyetértek.

"Ha jól értelmezem az aláírásod van akkor egy ilyen géped van: Nehalem 8x3,6 GHz, 12 GB RAM, 4 TB HDD, ezzel szerintem bármelyik rendszer tud ennyit csomagolni, van mit zabálni. Ez nem az Apple és az OSX érdeme…"

A gond az, hogy ezt anyám iMac-jén is meg tudom tenni (Core Duo 2 GHz, 2 GB RAM), a különbég az, hogy sokkal lassabban fog végezni a számításos műveletekkel, de ettől még ugyanúgy fog reagálni mindenre közben, nem fog leakadni.

" Ami aztán nem nagy mutatvány max másfél óra alatt megvan."

Ezt szívesen megnézném :D
    Telepíts fel nekem egy PC-t 1,5 óra alatt úgy, hogy minden driver fent legyen és minden alkalmazás is felkerüljön, adatokkal, beállításokkal, levelezéssel, böngésző beállításokkal stb. együtt. Ezt OSX alatt meg tudod tenni, Windows-nál a délutánod rámegy :D

"Még ész se kell hozzá csak el kell olvasni a lehetőségeket, és rányomni a telepítés gombra."

OSX alatt meg fogom és behúzom az alkalmazást az Applications mappába és kész, nem kell 30-szor next-et nyomogatni és fél órát lesni a csíkot, hogy végigérjen (pl. Acrobat Reader önmaga képes Windows alatt 8-10 percig települni), arról nem beszélve, hogy Win alatt a telepítések sorosan zajlanak, mert a legtöbb program ugyanazt a telepítő eljárást használja és nem indul el, amíg az előző nem végzett.

"Ha veszek egy tv-t azért azt meg kell tanulni, hogy kell rajta beállítani a csatornákat, meg színt, és fényerőt."

Nem kell. Látom régen vettél már TV-t :D
    A csatornákat automatika keresi ki (max a sorrendjüket állítgathatod, de azt is csak egyszer kell, mert jó esetben ezeket a videó és DVD felvevő is átveszi, a fényerőt a környezeti fényekhez automatikusan állítja, a színt meg sémák közül választod ki, vagy szintén automatika kezeli.

"Ha veszel egy pc-t, vagy Apple terméket, bizonyos dolgokat meg kell tanulni hozzá, hogy a mindennapokban ne okozzon nehézségeket a használata. "

Ez igaz, viszont az OSX-et úgy tervezték, hogy ez a betanulási időszak minimális legyen.
    Ezt én első kézből tudom. Anyámnak először egy XP-s gépet állítottam be, amivel nem tudott mit kezdeni, napi 3-4 telefon mindig volt, hogy ezt nem találom az nem indul el stb.
    Volt nálam egy Mini, amit meglátott az asztalomon és megtetszett neki a kicsi gép, elkérte és megtetszett neki a rendszer is, fél nap alatt felfedezte és megismerte, pedig az XP magyar volt, az OSX angol.
    Azóta a Mini le lett cserélve és iMac-et használ, játszik, netezik, levelezik és egy midi billentyűzettel zenél vele. Mindezekre egyedül jött rá, úgy, hogy XP-n alap dolgokkal sem boldogult (eleve barátságtalan, merev valaminek jellemezte, amitől idegenkedett).
    Apró adalék, hogy anyám 76 éves.

"A touchpados beírásos embertől hagy kérdezzem, netre nem tök mindegy mit használsz, kicsit vagy nagyot, "

Tipikus PC-s hozzáállás, nem ismerem, nem szoktam használni, ezért nem is kell. :D
    Az, hogy gyorsítja és egyszerűbbé teszi a munkát mobil környezetben, nem kell rádugni egy egeret a notebookra, hogy a legelemibb feladatokat is el tudjad végezni kéynelmesen, az nem számít, mert minek olyan nagy :D :D

Ismerősöm Thinkpad-et használ és hiába mondom neki, hogy a bal klikk helyett elég ha kétszer rákoppint a felületre és a scroll ott van oldalt a tochpad-on, nem kell pointerrel húzkodni oldalt a sávokat. Nem érdekli, mert azt tanulta, hogy a gomb az gomb és egyébként is nem akar új dolgokat megtanulni.
    Ilyenkor szoktam feladni. Aki szívni akar, az szívjon :D