bleifrei#84
Szerva itt. Pár dolog, reagálásképp. Van, ami több hozzászólásodra is vonatkozik, a párosítást rád bízom. ;)
Én nem képletekben és mértékegységekben gondolkodom, hanem analógiákban.
Természettudományok művelése nem szükséges a tisztán látáshoz.
A kvantumfizika, a galaxisok, a digitális technikához miért ne vehetnénk még hozzá az elektromágneses hullámokat?! Ha az egész rendszert próbálod meg leírni, akkor hogy hagyhatsz ki bármit is? Nekem a tudományos magyarázatok, felfedezések csak annyiban számítanak, hogy kiegészítik az egyéb, a világ megismerését célzó megközelítések tapasztalatait. Mivel megadatott az a "kivételes" lehetőség, hogy uralkodóan tudományos szemléletű közegben és korban nevelkedtem, néha segít ha ebben a rendszerben is el tudom valahogy helyezni magam. A mindennapi élet egyelőre rákényszerít. Számomra a tudományos és a holisztikus (upsz, kimondtam!) megközelítések közös metszete inkább tűnik "megbízhatónak" mint csak az egyik vagy másik kizárólagos imádata. Valahol itt van nagy szerepe az analógiáknak. Még tudományos körökben is törekednek a univerzális megoldásra, az egyelőre inkább csak vicces szófordulatokban felbukkanó, a világegyenlet megalkotására. Márpedig a továbblépéshez előbb-utóbb a tudósoknak is rá kell jönniük, hogy ez egyes területek szabályrendszereit össze kell tudják kötni valahogy. Az biztos, hogy nem egyformán gondolkodunk.
"Egyébként a szemeddel apró, ugráló mozgásokat teszel, és képeket látsz, vagyis a szemeddel kvantált módon ismerkedsz, de a halásod folytonos, ami kizárja azt, hogy lenne vezérlőjel az agyadban." - ha nincs vezérlés, akkor mi a p. alapján működik egy rendszer?
"minden hasonlat csak hasonlat, ezért valahol hibás" - nincs olyan, hogy egyenes vonal. A tudomány mindent csak megközelítőleg képes leírni. Akkor az is hibás? Mellesleg szerintem az.
A fénytant a lencsés példámnál meg felejtsük el, jó! :) Ha diavetítőbe berakod a Kököjszi és Bobojsza kalandjai filmet, nem egy homogén fehér vagy sárgás mezőt fogsz látni hanem 65K+ színben azt a két idióta törpét, akik hajóznak az erdőben. Túlmagyaráztam.
Lusta vagyok. Nekem ennyire nem fontos EZ az egész. Gondold azt, hogy a maradék megválaszolatlan hozzászólásaidra valami frappáns cáfolatot kaptál. Ha mégsem, hát majd csak megleszünk valahogy.
Ha létezik is olyan, hogy objektivitás, akkor azt nem a tudományban fogod megtalálni. Vannak fizikusok, biológusok, stb. És ezek mind emberek. A megfigyelőt nem hagyhatod ki a "képletből", ugyanis a megfigyelés eredményét igen-igen erősen befolyásolja. Van a világ, benne az ember. Amíg az embert az egésztől leválasztott, önállóan és KÜLÖNBÖZŐ módon működő rendszernek tekinted addig a világ megismerésére tett erőfeszítéseid "hibás" eredményeket fognak adni.
Van olyan, hogy tudatállapot. Különböző tudatállapotokban, különböző módon érzékelsz. Azt a bizonyos lencsét akár el is dobhatod. És ennél tovább most ne is menjünk.