• Sir Ny
    "Az hogy egyszerűen nincs szabadakarat, és minden úgy történik, ahogy a részecskék mozgásából következnie kell (és a jövő kiszámítása csak információ mennyiség kérdése) az azt jelentené, h a sorsunk eleve meg van írva, és az ég világon semmit se tehetünk ellene, ami iszonyatosan torz világkép. És ellentmondásos is: ha információmennyiség kérdése lenne, akkor kiszámíthatnánk a jövőt, tudnánk h mi történne és akkor másképp cselekednénk, tehát mégse információ kérdése..."
    ez a kép se nem ellentmondásos, se nem torz.
    bár minden, amit tenni fogok meg van írva a jövőben, mégis, én teszem azokat. és én nem azért teszem meg azokat, mert meg vannak írva, hanem a dolog lényege az, hogy én ezeket a dolgokat teszem akkor is, ha a jövő már le van játszódva, meg akkor is, ha nem. ezt úgy képzeld el, mintha a jövő csak egy krónika lenne, ami nem azt jegyzi le, hogy mi történt, hanem, hogy mi fog történni. nem irányítja az eseményeket, hanem dokumentálja őket.

és azért nem ellentmondásos, mert a jövőt megtudni lehetetlen. ha lenne egy masinéria, ami ismeri az összes részecske helyét, sebességét és irányát, akkor a saját maga jövőjét is ismernie kell, és ki kéne számolnia azt, amit majd ki fog számolni később, ami egyszerűen hülyeség,