philcsy#162
"Megmozdítom a karom - az izmok megrándulnak - az izom megrándulásához biokémiai folyamatok mennek végbe - a biokémiai folyamatok ingerek hatására indulnak el - az ingerek az agyból érkeznek - az agyban VALAMI hatására létre jön az inger.
Nem tudom annyival beérni, hogy a neurológusok és az agykutatók még nagyon kevés adattal rendelkeznek az agyról."
Arra vagy kíváncsi hogy az agyban hogy jön létre az inger.
Determinisztikus álláspont:
Egy másik inger hatására. Az ember csak úgy spontán emeli fel a kezét. Ha valaki arcon akar csapni akkor felteszed a kezed, mert a látott kép az egyadban lévő eltárolt minta alapján ezt "dobja". Nincs olyan hogy spontán megmozdítom a kezem. Ha most azt mondod hogy "gondoltam egyet és megmozdítom a kezem" akkor valamilyen hatás közrejátszott abban hogy ilyen gondolataid támadtak, és abban is hogy megmozdítottad a kezed. Lehet ezt még ragozni, de ez egy álláspont, és nem igen cáfolható. (Maximum intuitíve nem tetszik, mivel a szabadakarat eltűnik az elméletben.)
Sztochasztikus (remélem jólírtam) álláspont:
a.) (ez igazából szintén determinisztikus)
Vannak véletlenszerű események pl az ionok véletlenszerűen vándorolnak, így akár
véletlenszerűen aktivált állapotba kerülhet egy idegsejt. Az információ továbbítása is molekulákkal történik amelyek szintén véletlenszerűen mozognak, így akár el is maradhat az ingerület továbbadása. Ezek esélye minimális. Viszont okozhatnak az ingerületátadásban csúszást, és módosíthatják az eredményt. Ezenkívül az idegsejtek állapotát külső tényezők is befolyásolják. Összességében ez az előbbitől annyiban különbözik hogy nem külső ingerre vezethetőek vissza hanem egyébb zavaró FIZIKAI hatásokra.
b.) Ez feltételezi hogy az agy működése során olyan kvantumos effektusok is felléphetnek amelyek az eredményt befolyásolják. Egyik oldalról ez teljesen megalapozatlan. Még egy ilyen mechanizmust sem írtak le, ezért ez teljes mértékben hipotézis.
A harmadik (ez lesz djhambi kedvence):
Az embernek van lelke, mely nem fizikai természetű (értsd: nem a fizika törvényeinek engedelmeskedik, hanem "azt tesz amit akar"), de képes hatni a fizikai objektumokra, jelen esetben az emberi agyra. Ez a lélek a beérkező igerekre valamiféleképpen hatást gyakorol, és így hoz az ember döntést. Na ez teljesen tudománytalan. Ha érdekel miért kérdezd meg djhambit (örülni fog). Az én véleményem az hogy bár mindent megmagyaráz, nincsnnek ellenőrizhető állításai. Aztán ezt össze lehet mosni a kvantuummechanikus 2b.)-vel. És lehet örülni hogy mindent megmagyaráztunk.
Ha jól tudom ez az egész a "szabad akarat problémája" témakörbe tartozik.