nnyiti#148
Ezekkel a keményebb szavakkal, mint a magyarázatban való hittel, és a dogmarendszerel azt próbáltam kifejezni, hogy az ember hajlamos túlságosan ragaszkodni állításokhoz amik eddig megmagyaráztak dolgokat.
De hozzátettem h a tudomány az eddig kitalált legrugalmasabb ideológia amit ember követett és eddig a legpontosabb, hiszen a mérési hibákon és pár elméleten kívül az állítások megismételhetőek.
Viszont vannak olyan kényes témák amire bármilyen tudós gondolkodás nélkül rávágja h áltudomány: csodás gyógyulásoktól kezdve a táltos gyógyításokon át a buddhista szerzetesek hihetetlen fizikai teljesítményeikig. És mivel a tudósok rávágják h áltudomány, laikusok, akik a tudósoknak hisznek, szintén. Szerintem ezek a témák túl hamar le vannak rázva a tudományos körökben, nem látom azt rugalmasságot amiről eddig beszéltünk.
Itt egy példa is:
http://www.youtube.com/watch?v=NIm339J915o&feature=player_embedded#
Persze ez csak egy TV sorozat, de azt hiszem nagyon sok más forrásból is hallottunk már hasonlókat.
Ha történik egy, a tudomány jelen állása alapján megmagyarázhatatlan dolog, "csoda", aminek nem ismerik a magyarázatát, akkor vagy adnak egy nagyképű választ úgy, hogy egyáltalán bele se néztek a témába, vagy egyszerűen nem foglalkoznak vele:
MICSODAAA???: Hát ez épp h pont ellentmond a tudomány ideológiájának: megismerni az ismeretlent, nem ismerjük a csodák magyarázatát és inkább nem foglalkozunk vele? Így azt lehet érezni h a tudományt művelőknél van egy "divat" ami épp foglalkoztatja őket (ősrobbanás, sötét energia, kvantumrészecskék stb) a többivel nem foglalkoznak.
Vagy legalább lehetne hallani egy hiteles cáfolatot ellenük.
Na most én ezzel nem azt mondtam h bárki böfög egyet, akkor azonnal ugrani kell és be kell bizonyítani tudományosan h az igaz-e vagy áltudomány, én csak azt mondom h nyitott szemmel kell járni és legalább ne csak a tudósokban higgyünk, hanem a tudományban, ami nem zár ki semmilyen lehetőséget.
Mellesleg még mindig senki nem válaszolt erre a kérdésemre, ami elég rég óta foglalkoztat:
#137:
"ha nem hat rá erő (mármint a gravitáción kívül) akkor soha a létezésben nem fog a parlament felugrani a helyéről 10 métert. a dolgok maguktól nem történnek."
Ebben igazad lehet, de feltennék egy filozofikus kérdést:
Te milyen erő hatására mozogsz?