• halgatyó
    #8
    Az a gyanúm, hogy a cikkben szereplő 100ezer euró erősen alulbecsült has-adat.
    Ezeket a készülékeket ugyanis telepíteni kell.

    Kell helyiség, energiaellátás, szervízháttér tartalék alkatrész készlettel, megfelelő számú (legalább 3 db) készülék beszerzése szükséges, mert ha egy elromlik, az ne borítsa az utasforgalmat,
    továbbá kell képzett kiszolgáló személyzet a megfelelő tartalékkal,
    továbbá a beszerzést bonyolító emberek jutaléka a zsebükbe,
    vagyis a valóságban sokszorosába fog kerülni (akárcsak a 4-es metró)

    Ezzel szemben mit ad nekünk ez a készülék?
    Feltéve, hogy tényleg azért kell, ami a hivatalos indoklásban szerepel, és nem valami egészen más célja van...
    Van egy nagyon fontos adat az ilyen berendezésekre: egységnyi ráfordítással hány emberéletet ment meg.
    Vagy megfordítva: hány euró (dollár, jen, jüan, stb) ráfordítással menthető meg 1 azaz egy darab emberélet??

    Ezt az adatot össze kell hasonlítani más készülékek emberélet-megmentő képességével, csak így lehet normálisan eldönteni, hogy melyik készüléket válasszuk!

    Márpedig ennek a vetkőztetőgépnek igen komoly versenytársai vannak az egészségügyben: CT, NMR, PET (képalkotó eljárások), de ott vannak a kéiai jellegű diagnosztikai módszerek

    A legdrágább (és a legtöbbet tudó) a fenti felsoroltak közül a PET-CT, ami a járulékos költségekkel együtt több százmillió forint.
    Viszont ha naponta 15 embert megvizsgálnak, és ebből csak 3 élete menthető meg a vizsgálat közvetkeztében, az évente többszáz emberélet! Egyetlen egy darab PET-CT.

    Nekem az a meggyőződésem, hogy ezek a repülőtéri "roncsolásmentes" vetkőztetőgépek igen rosszul állnának, ha ténylegesen az 1 emberélet megmentéséhez szükséges ráfordításokat hasonlítanánk össze!

    Nem is beszélve arról, hogy a fentfelsorolt egészségügyi készülékek ténylegesen elháríthatatlan probléma (pl. rák) megelőzésében segítenek.
    Ezzel szemben viszont a repülőgépek elleni merényletek megelőzésére más módszer is lenne:
    1.) a muzulmánokat nem beengedni Európába (mert félelmetes, borzalmas, idegen kultúra képviselői, és játszva leszaporodják az őslakókat)
    2.) biztosítani, hogy otthon a saját hazájukban viszont békében tisztességesen élhessenek (NEM folyton megtámadni, lebombázni, kirabolni őket!!!)
    Ennyit kellene "mindössze" csinálni. Kár, hogy pont az ellenkezőjét csinálják azok a bűnözők, akiket hatalommal áldott meg a balsors.