gyozo#38
Akkor rosszul fogalmaztam és ezért nem érted.
Az fáj, hogy az emberek többségének a fejében, amikor is meghallják, hogy egy részecskegyorsító x millió/milliárd-ba kerül, akkor beugrik ez az "Afrikában éheznek...".
Mintha úgy működne a világ, hogy nincs részcskegyorsító = Afrikában mindenki jóllakott.
Egyébként még egy észrevétel Afrika kapcsán:
Ha a Római birodalomat, ahol volt vízvezeték, oktatás, törvényhozás meg tudta dönteni a sok barbár törzs, akkor miért nem képes Afrika levetni magáról ezt az igát?
Hogy van az, hogy ha ott éppen van étel, akkor azonnal elindul egy törzsi háború? Jó, kizsákmányolja őket a nyugat, de kit nem?
Könyörgöm, hány év kell még eltelnie, hogy rájöjjenek, az az övék?
Ki engedi be Nigériába az olajiportőröket? Nem 1700 óta termelnek ki ott lajat. Mióta is kerültek oda? Mióta is kezdték a nagyarányú kitermelést?
Venezuelából is "zsákmyánoljuk ki" az olajat. Ott miért nincs törzsi háború?
Én oldjam meg Afrika gondjait? Ha nem veszek benzint, akkor minden tökéletes lesz ott? Soha az életben nem vettem gyémántot, nem is fogok, akkor én hogy zsákmányolok ki?
És ahol nincs olaj? Ott mi a gond. Etiópiában mi az isten haragját zsákmányolnak ki, bivalyszart? Persze, hogy nem megy oda a tőke, persze, hogy gazdaság, ha mindig jön egy katonai rezsim.
Erre mondjuk lehet mondani, hogy szítják a konfliktust, hogy vegyék a fegyvert. Nade könyörgöm, fekete lövi a feketét. A fehér ember adja a kezébe az AK-t, az ok, de nem ő huzza meg a ravaszt.
Ha most idejönne a francia fegyvergyáros és kezünkbe adna egy gépfegyvert, elkezdenénk lőni egymást? Nem.