Az egyszerűséget arra értetem, hogy evolúció folyamán kialakulnunk sokkalta egyszerűbb folyamat, mint feltételezni, hogy van egy nálunk komplexebb, nagyobb dolog, ami elég intelligens tervezői képességet birtokol ahhoz, hogy ki tudjon gondolni, és létre tudjon hozni minket.
Mert ha ez a helyzet, akkor ugyanez az eset azon a szinten is fennáll, azaz vagy kifejlődött egy sokkal bonyolultabb dolog, vagy egy még nála is bonyolultabb dolog hozta létre, innentől kezdve ezt addig inkrementálhatod, ameddig akarod.
Igaz, könynen cáfolható is lennék, ha egyszerűen azt mondanád, hogy van az ember, meg az általa létrehozott mikroprofesszorok, de az a különbség, hogy a mikroprofesszorok statikus dolgok, és nem maguktól fejlődnek, míg az embereknek az orruk elött van egy teljes fejlődési lánc és a változási mechanizmus is.
Nem megyek bele jobban, mielött nagyon megszivatom magam :D
A kezes istenes dolog alatt meg azt értettem, hogy azt zartom használható fejlődésnek, ha elöszőr mindig a kicsit vizsgálod, megállapítod a törvényeket, és ha az nem stimmel, akkor nyitsz csak a vizsgálódási perspektíván. Azaz elsőnek mindenképp fizikai folyamatokkal kelene megpróbálnunk megmagyarázni az emberi tudat érzését.
És csak akkor nyitni a perspektíváinkon, ha ezzel nem tudjuk.
Egyenlőre ezt meddő vitának tartom, majd ha lemodelezték, és beszélgettek vele, és elmondja, hogy neki is van tudata, vagy nincs, akkor lehet menni tovább.
Azt olvastam anno valahol, hogy kvantumszinten térbeli távolság esetén is állhat fent kölcsönhatás részecskék között. Mondjuk, hogy időben is hatnak egymásra, azt nem, de kicsit továbbgondolva, ha nincs térbeli korlát, az időbelinek a ledőlését sem olyan nagy lépés elképzelni(nem mondom, hogy helyes).
De itt is vissza kel térnem az előző, egyszerű vs. bonyolult problémára, ha nem csinált valami bonyolultabb, ami vagy kifejlődött, vagy csinálta valami bonyolultabb, és így tovább, akkor hol vannak a kifejlődésének a lépései?
De továbbmegyek, igaz, csak azon az úton, hogy nem létrehoztak, hanem kifejlődtünk, akkor az élő organizmusok mindegyikének, vagy legalább egy részének rendelkeznie kellene egy ilyen "adás" észlelésének, fogásának képességével, viszont, amennyiben jól tudom, egy egyszerű idegrendszerű élőlény, (gondolok itt férgekre pl) idegi aktivitása modellezhető.