Hadviselés a világűrben


  • [NST]Cifu
    #907
    Az infravörös fényt is össze kell gyűjteni, akárcsak a láthatót, hogy érzékeld, ez nem valami varázshullámhossz amit bármilyen távolságból észlelhetsz. Az infravörös távcsőnél is van olyan tétel, hogy felbontás, és érzékenység. Akármilyen kicsi dolgot akármilyen távolságból nem veszel észre!


    Az a félelmetes, hogy már többször is kiemeltem, hogy a felhozott aszteroida észleléseknél passzív, hőt nem kibocsátó célobjektumokról volt szó, míg egy űrhajónál ugyebár ott van a hulladékhő, amely kW vagy akár MW nagyságrendű energiát takar, de mintha ezek a szavak láthatattlanok lennének olvasatodban.

    Nem, az infravörös észlelési tartomány nem varázslat, viszont ha a felhozott példáknál a Föld légkörén át, hőt és fényt önmagukban nem kibocsátó céltárgyakat sikerült észlelni ilyen távolságokból, akkor az szerinted nem jelent semmit?

    Így Marson vagy Mars körül, sem infravörösben, sem látható fényben nem fogsz apró részleteket, mint gyárakat, űrhajókat észrevenni sok millió km távolságból


    Nyilván nem fog feltűnni, hogy több MW-nyi energiát sugároznak? Ugyan miért nem? Nem fog feltűnni, hogy mozognak a bolygó körül (űrállomás esetén)? Miért nem?

    Itt egy infravörös távcső fénygyűjtő tükre, ugyanúgy néz ki, mint a látható fénnyel működő társainál, és az elv is ugyanaz:


    Őőőő.... Most nem tudom, hogy direkt trollkodsz, vagy mi. A nagy méretű tükröknél már régóta a szegmentált tükrök a menők, a JWST esetében ~25m^2-es lesz a 18 szegmensből álló tükre...


    A JWST életnagyságú makettje a program háttérmunkásai mögött...


    Ezt nem lehet teljesen automatizálni, ez csak egy szűrés, hogy a végtelen adattengerben eligazodjunk, ez nem megoldás!


    Olvasd el ezt a kis összegzést a NEO programrokról, ilyen egy rendszerben működő észlelőprogram.

    Vagyis a potenciális NEO-k kategorizálása adott automatizálva. Ismét kiemelném, hogy ezek passzív égitestek, egy űrhajó észlelésénél ugyebár a kisugárzott hő még meg is könnyíti az azonosítást. Igen, kell bele emberi komponens, amely a gép által kidobott új mozgó célobjektumokat véglegesen kategorizálja, és itt jön utána az, amit már leírtam, mely szerint ha te űrhadviselést akarsz folytatni, akkor az azt fogja jelenteni, hogy folyamatosan követni fogsz minden potenciális célobjektumot.

    A Trójai-kisbolygós példáddal még mindig az a probléma, hogy tudod, hol keresed őket. Ha elegendően nagy a fény vagy infravörös visszaverő képessége, akkor meg lehet találni _célzott_ kereséssel, ugyanezt nem lehet ad-hoc módon belátható időn belül megoldani.


    Nem igazán tudlak követni. A Jupiter trójai aszteroida észleléseket és követéseket azért hoztam fel, hogy ma ilyen szinten van az észlelés Földi telepítésű rendszerek alkalmazásával. Azt is leírtam, hogy ezek passzív égitestek, nem sugároznak ki maguktól hőt.

    Egy potenciális űrbéli hadászat ott fog kezdődni, hogy tele telepíted az űrt nagy teljesítményű űrtávcsövekkel, ezek adatait pedig rendszerezni fogod, és kezelni. Nem említettem sehol, hogy ez totálisan automatikus lesz, vagy hogy nem lesz erőforrásigényes. A lényeg az, hogy ha az űrbéli flottádnak meglesz ez a rendszere, akkor innentől kezdve ez elől elbújni nem fogsz tudni. Első sorban a kisugárzott hő elárul (a hajtómű-működés még egy nagy tétel), és a rendszerbe kötött észlelés garantálja, hogy előbb-utóbb rád fog nézni valamelyik űrtávcső, űrbéli viszonylatban kis időn belül.

    Ajánlom továbbá figyelmedben az Atomic Rocket ide vonatkozó oldalát...

    Érdemes megnézni, mert azokról a nehézségekről beszél, amikor is csak itt Föld és a Hold között kellet megtalálni az apró Apolló űrhajót.


    Ehhez képest manapság a Voyager űrszonda alig 20Watt-os rádióadóját probléma nélkül észlelte a VLBA. Az, hogy az 1960-as években milyen problémákat jelentettek ezek a dolgok, aligha hiszem, hogy mérvadóak a mostani állapotokból. Lásd fent a NEO észlelés esetét...

    Nem olvastam, ne haragudj, de nem tudom mit hol kellene keresni


    Ha látsz kékkel kiemelve egy olyat, hogy #715 , akkor elég rákattintani, és a fórummotor megjeleníti az említett hozzászólást...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.12.26. 10:05:33