Hadviselés a világűrben


  • [NST]Cifu
    #896
    Az álcázás értelmetlenségét én terjesztem, mivel iszonyatos távolságból észre lehet venni mindent.

    Ezt a #292 és #715 hsz.-ben fejtettem ki. Mivel a fénynél gyorsabb mozgást a realizmus miatt kiszűrtük, így elég könnyen követhetővé válik a mozgás.

    Én valahol ezt a modern haditengerészeti felszíni hajók nyomonkövetéséhez tudnám hasonlítani. Gyakorlatilag ha egy hadihajó kifut, az űrbe telepített radarokkal onnan kezdve folyamatosan lehet követni. Hiába fog a terület fölött csak pár óránként elhaladni egy radarfelderítő műhold, a célpont maximum ~60km-t tehet meg óránként, a radar pedig minden képpen megtalálja, hiszen hatalmas a radarkeresztmetszete.

    Na ugyanez pepitában a világűrben. Gyakorlatilag amikortól elindul az űrbéli gyárból (vagy az összeszerelése után LEO / MEO /stb. pályáról) a hadi űrhajó, onnantól kezdve tudod, hogy hol van, és folyamatosan követheted a mozgását, eszméletlen nagy távolságból is. Az egyetlen módja, hogy a követést megszakítsa, ha az ismert követő bázisok / űrhajók érzékelői "elől" elbújik egy égitest mögé. Csakhogy a célkövető rendszereket felügyelő tiszteknek ekkor nyilván elég arra koncentrálni, hogy az égitest környékét figyeljék folyamatosan. A #713 sz. hsz.-ben van példa arra, hogy a Pann-STARR 20 millió km-ről észreveszi egy 45m-es, hőt/fényt nem kibocsátó, csak visszaverő aszteroida mozgását, és ezt teszi teljesen automatikusan, egy algoritmus segítségével.

    Most ott tartunk, hogy évente 30-40, sokszor már feltehetően kilométernél is kisebb aszteroidát kategorizálunk a Jupiter körül (Jupiter Trójai aszteroidák @ minorplanetcenter.net. Ezek sem adnak le alapvetően hőt vagy fényt, csak a napfényt verik vissza, illetve a környezet hőjét. Mindezt pedig a Föld légkörén keresztül, a Föld felszínéről észleljük. Ha nem lenne a Föld légköri zavarása és a forgásából adódó problémával sem kell olyan mértékben szembesülni (pl. Föld-Hold L2 / L3 / L4 / L5 pontokra telepített űrteleszkóp), akkor még jobb eredményeket lehetne elérni...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.12.25. 09:51:28