Hadviselés a világűrben

• [NST]Cifu
    Csak én siklottam át felette vagy tényleg nem volt benne a válaszodban az elején a JWST expozíciós ideje?

A JWST is mint minden ilyen távcső, különféle beállításokkal használható. Nem csak az a lényeg, hogy milyen érzékelőt használ, de különféle expozíciós idő és tükör-beállítások is vannak, és persze a hullámhossz is számít. Az átlagos mélyűri képeknél 900 másodperces expozíciós időt használnak, az általam adott adatok a maximálisan kihasználható expozíciós időre vonatkoznak (gyakorlati szinten). 28 óra nyilván extrém, ám ez a maximális felbontása, és az adott számok alapján látható, hogy "overkill" is igazából.

Az a macera, hogy ha a naprendszeren belülről várható a fenyegetés, akkor vannak olyan fázisai a készülődésnek, amiket egyszerűen nem tudsz leplezni. Ilyen pl. maga az űrhajó építése. Egy megfelelően paranoid kormány minden röppályát nyilván tud tartani. Ha egyszer csak eltűnik egy űrhajó egy bolygó mögött, akkor ez elég sok kérdést vethet fel.

Még anno a stratégia elemzésekor írtam, hogy a "szemek" fontossága aligha lehet kérdéses. Akárki is akar katonai hatalmat egy naprendszerben, valószínűleg mobil bázisokban gondolkodhat, amelyeket a stratégiai pontokon helyezhet el, és "szemekként" működhetnek (nyilván fegyverplatformként is, persze). Természetesen rövid ideig hasznosak a JWST-hez hasonló űrtávcsövek a felderítésre, de huzamos ideig nem bölcs rájuk támaszkodni, mivel ha az ellenség felderíti a helyzetüket, akkor már nagy távolságból is hatásosan harcolhat ellenük (ie.: valahogy védeni kell őket -> ezért jobb ötlet eleve mobil bázisokban gondolkodni, űrtávcsövekkel és fegyverzettel).

Innentől kezdve persze a kérdés az, hogy milyen szkenárióban gondolkodunk. Akárki is rendelkezik katonai potenciállal, elemi érdeke lesz, hogy legalábbis állandóan szemmel tartsa a kritikus pontokat, első sorba a bolygókat. Vagyis minden bolygó köré telepít majd műholdakat, és a lehetőségeihez képest a fontosabb bolygókat (ahol pl. kolonizáció vagy bányászat folyik) űrbázisokkal is védi. Egyértelmű, hogy a naprendszerből "kifelé" is folyamatosan tekinget majd, az esetleges csillagközi inváziótól tartva.

Én mostanában sokkal inkább hajlok egy teherhajónak álcázott támadó hajó koncepció felé. Ez is álcázás, csak picit másképp. Nem a műszereket csapjuk be, hanem az embereket akik mögötte ülnek.

Ez ugye évezredes taktika, békés civileknek álcázni a támadó erőket. Amennyiben jelentős a civil űrforgalom, akkor egyáltalán nem elveszett ötlet, hiszen egy katonai és egy civil űrhajó között pár tonnányi fegyverzet jelenti mindössze a különbséget.

Éppen ezért egy űrbirodalom (ahogy Nearo megjegyzése is rámutat) számára kiemelt fontosságú, hogy az űrkikötőkben gondosan lajstromozza és kövesse, ellenőrizze a civil űrhajókat, illetve azok útvonalát.